Det går inte att fiska utan att ta hänsyn till naturen och miljön. Alla som fiskar vet att fiske måste utföras hållbart, annars blir det ingen mer fisk för framtida generationer. Bra fiskevatten och bra kvalité på fisken man fångar kan endast existera om ekosystemen som fiskarna är del av värnas efter. Det är därför seriösa fiskare tar naturen på allvar och engagerar sig i konservering av miljön och i att balansera akvatiska ekosystem.
Den nuvarande situationen
Risken kring icke-hållbart fiske har aldrig varit större än den är nu. Detta är dock inte ett resultat av sportfiske, utan är en direkt följd av det aggressiva kommersiella fiskandet. Inom fiskeindustrin så är det många företag som inte tar hänsyn till vare sig havet eller de akvatiska ekosystemen. Även andra företag utgör stor risk, eftersom de dumpar avfall och dylikt i floder, sjöar, och hav. Detta kan leda till att det blir slut på vissa arter av fisk i framtiden.
Vanliga fiskare, däremot, värnar om miljön de fiskar i, eftersom de inte drivs av ekonomiska ambitioner. De njuter helt enkelt av att fiska och slappna av i naturmiljö. Fiskare utgör ett skydd för kvalitén på fiskevatten, eftersom de oftast är först ut med att rapportera problem och föroreningar. Ett exempel på detta är fiskare som rapporterar föroreningar i räkor och andra liknande djur, som filtrerar vattnet de bor i och därmed utgör ett mått för hälsan på fiskevattnet. En stor del av forskning kring fisk och fiskevatten drivs av denna typ av rapporter från fiskare, eftersom det skulle vara ytterst svårt att samla in stora mängder av data annars.
Det är mer till att fiska än att fånga fisk. Det är en avslappnande hobby som kan liknas vid meditation på många sätt. För många fiskare är det en nästan spirituell aktivitet, och för dem är den känslan viktigare än att ta hem en massa fisk. Seriösa fiskare tenderar därför att följa riktlinjer som ges av regeringen. De släpper även tillbaka fiskar som är för små, så att de har möjlighet att para sig i framtiden och därmed producera mer fisk för ekosystemet.
Gör skillnad
Är du en fiskare som värnar om miljön? Då finns det mycket du kan göra för att skydda dina fiskevatten. Som individer har vi alla möjlighet att påverka vår omgivning genom att tänka på vårt eget beteende. Undvik exempelvis att spola ner plast eller andra skadliga ämnen, eftersom dessa går ut till vattnet och skadar djur. Alla har väl sett bilder på nätet av sköldpaddor eller dylikt som skadats av plast.
Några exempel på hur du kan hjälpa är:
- Plocka undan efter dig när du varit ute och fiskat. Plocka gärna undan skräp som du inte själv bidragit till när du ändå håller på. Ser vi alla till att hålla våra fiskevatten renare än när vi kom så blir effekten väldigt stor.
- Rapportera föroreningar och annan olaglig eller skadlig aktivitet till relevanta myndigheter.
- Köp endast fisk som är en produkt av hållbart fiske, och inte ett resultat av massfiske. Det blir en aning dyrare, men fiskarna är oftast av bättre kvalitet och det är bättre för miljön.