Nyheter Web-Shop Rapport-STHLM Fiske-Tips  


Uppdaterad:
2009-01-03


Resor:

Ascension

Tanzania

Kenya

Kapstaden

Namibia

Mexico

Mauritius

Kap Verde


 


Sailfish på väg in mot våra beten. Vansinnigt spännande.


09-01-03| Mexico del 2

Den andra typen av fiske som området är känt för är trolling efter sailfish. Och mycket sailfish finns det. Denna spektakulära fisk väger vanligtvis mellan 20 och 40 kg och bjuder på fantastiska hopp och härliga fighter.

Fernando (vår kapten) körde med sin pangasbåt rakt ut på Stilla Havet c:a 15 distansminuter. December till april är det i princip alltid lugnt här med stabilt högtryck. Trolling med conaheads och/eller med dött agn samt slowtroll med levande agn är de metoder som används.
Allt eftersom det blev varmare under dagen ploppade det upp stora sköldpaddor i ytan, där det låg och solade. Sjöfåglar satte sig ofta och vila på dem!

Vi närmar oss ett gäng jagande delfiner när Jimmy ser 2 karakteristiska ryggfenor bryta ytan. Sailfish. Fernando svänger in bredvid dem och bägge tar på våra trollade betesfiskar. Rullskrik och sedan tyst. Ingen krokning. Något mer hände inte denna dag.

Vi började nu bli rätt stressade. 3 fiskedagar utan fisk och bara 2 fiskedagar kvar. Även Fernando kände att han måste guida oss till fisk.

Vi började 4:e dagen med att trolla nära kusten efter livebait. Tyvärr var inte dessa vakna ännu, utan vi kom ut till fiskeplatserna utan levande fisk i anständigt format. Ut med conaheads och dött agn igen.

Efter någon timme blir det upphetsning ombord. En stor ryggfena är på väg in i “släpet”. Jimmy kopplar loss ena betesfisken från utriggaren och håller i spöet när fisken tar. Väntar 3 sekunder och sedan mothugg. Fast fisk! Sedan följer ett skådespel av högsta klass. Sailfishen går upp i luften i flera eleganta hopp. Sedan följer en dans på stjärtfenan där nästan hela fisken är i luften hela tiden. Otroligt sceneri. Och det är precis detta som gör sailfishen så eftertraktad som sportfisk. Fisken ger allt direkt och blir därför också trött ganska fort.

Kamperna varar ofta 10-15 minuter, vilket är bra, då överlevnadschanserna (catch and release är det som gäller här) är mycket stora efter så korta fighter.

Vi fick ytterligare 2 sailfish denna dag och tappade dessutom ett par till. Detta fiske är mycket stabilt och säkert i området speciellt under jan-april. Ibland kan man räkna in 7-8 fiskar under en bra dag. Vi var inte där under den bästa tiden men hade ändå flera fiskkontakter varje dag.

Fisket är billigt i Zihuatanejo. Från 210 dollar per dag och båt (dec 2008). Lunch får man hålla med själv. Dricks till kaptenen tillkommer c:a 10 dollar per fiskare. Om man bor i Ixtapa skall man absolut ta sig till Zihuatanejo för allt matintag och shopping. Det kostar bara hälften där. Och pruta friskt. Gör alltid upp om priset med taxichauffören innan resan. När vi kom till Ixtapa kostade taxin från flygplatsen till hotellet 320 pesos. På hemresan kostade den hälften!
Betala i pesos. Det går bra med dollar också, men du blir uppkörd på kursen med c:a 30%.

En sak till. Ixtapa/Zihuatanejo är utmärkt att kombinera med bad-solsemester med familjen (jag hade min hustru med mig). Det finns förträffliga beacher och vädret är hur stabilt som helst under dec-april.

 

 

till Mexico del 1

Stefan Wegnelius, Regal Sportfiske | 08-710 80 00 | 0708-634381
e-post: stefan@regalmarin.se


Utsikten från vårt hotellfönster. Helt OK.


 
COPYRIGHT: Regal Sportfiske. All form av kopiering förbjuden, alla rättigheter förbehållna...
NYHETER  |  WEB-SHOP  |  RAPPORT-STHLM  |  FISKE-TIPS  |  TÄVLING  |
Regal Sportfiske  -  Hamnvägen 3  -  143 30 Vårby (Stockholm) Öppet: vardag 09.30-18.00, Lördag 10.00-15.00
Telefon: 08 - 710 80 00  -  Telefax: 08 - 710 68 68  -  E-post: sportfiske@regalmarin.se