Nyheter Web-Shop Rapport-STHLM Fiske-Tips  


Uppdaterad:
2008-12-21


Resor:

Ascension

Tanzania

Kenya

Kapstaden

Namibia

Mexico

Mauritius

Kap Verde


 


Pangasbåt från Zihuatanejo .

08-12-21| Mexico 1

Det blev ganska hastigt bestämt att vi skulle på fiskeresa denna höst. Hade sneglat på popperfisket efter olika jacks-arter i megaformat. Finns bra sådant på olika platser bara det är varmt i vattnet.

Priset och Gabriel och Kim på Getawaytours avgjorde till Mexicos fördel. De hade inga resor just nu, men hjälpte oss att fixa fisket eftersom de har kontakterna i Zihuatanejo i Mexico. Det blev lite panik dagarna innan med alla fiskeprylar vi skulle ha med oss eftersom vi beställt fel spön från en leverantör och inga andra fanns. Nu ställde Bios upp med lån dagen innan resan.

Som alltid när man skall iväg på resa blir man varnad för den hemska kriminaliteten i just det landet. Mexico består till 90 % av knarklangare och kidnappare fick vi veta. Dessutom kryllar det av tjuvar och banditer på flygplatserna, speciellt i Mexico City. Vi skulle flyga just dit, sova över där och sedan ta oss vidare med inrikesflyget.

Nu såg vi varken till några knarklangare eller banditer. Det mest skrämmande som hände där var väl Jimmys spricka i resväskan efter flygresan.

Zihuatanejo och Ixtapa är syskonorter någon mil ifrån varandra på Stillahavssidan i Mexico. Zihuatanejo är den gamla ursprungliga staden där det genuina finns och där fiskebåtarna ligger. Ixtapa har de lite flottare hotellen och är lite elegantare och renare. Ett bra sätt är att bo i Ixtapa och åka buss eller taxi mellan orterna för shopping, restaurangbesök och fisket.

Skulle träffa Santiago vid piren i Zihuatanejo 06.30. På piren finns små stånd där det säljs frukost- och lunchmackor, dricka mm. Alldeles utmärkt. Santiago mötte upp och han visade oss till vår båt Isamar med kapten Fernando. Båtarna är ett kapitel för sig här. Pangas kallas de, och är 25-fot långa, smala saker även gjorda för taxitransporter. Fiskeutrustningen består av 4 riktiga trollingspön med stora Pennrullar, 2 utriggare med utlösare, ett blylod utan djuprigg (djuprigg är onödigt eftersom allt fiske sker i ytan), samt beten av olika slag för trolling och livebaitfiske. Utrustning för kastfiske måste man ta med sig själv.

2 typer av fiske bedrivs här av sportfiskare. Det kustnära roosterfisket och fiske efter sailfish längre ut. Roosterfish (tuppfisk) har ett speciellt utseende med sin tuppkam till ryggfena, som den reser upp när den attackerar eller är skrämd. Syns i ytan när man har den på kroken. 10-30 kg är den vanliga storleken.

Första dagarna här i Mexico koncentrerade vi oss på just roosterfish. Kastfiske med mycket kraftiga spön och haspelrullar med hög utväxling samt stora ytpoppers är det som gäller. Roostern jagar längs sandstränderna precis där sjöhävningen bryter och övergår till bränning. Man ligger precis utanför med båten och kastar in i sandgrumlet. Det gäller att hela tiden se upp utåt eftersom det emellanåt kommer enorma vågor som kan börja bryta längre ut. Kastandet med upp till 200 gr tunga poppers, sliter framförallt på höger axel. Tungt, hårt fiske är det.

Havet är otroligt produktivt här. Aktivitet överallt. Mindre tonfiskar (bonitos) jagar upp småfisk, som också attackeras av fåglar uppifrån. Mindre jacks jagar intill stränderna och tar på skeddrag invevade i expressfart. Aggresiva näbbgäddor i megaformat (needlefish) lurade oss flera gånger att tro att vi hade rooster på kroken. En bet sig fast i Jimmys arm och vägrade släppa.

Vi fiskade efter roosterfish i 2 dagar. Tyvärr hade vi inte lyckan med oss. En följare på 10-15 kg var vad vi kunde räkna in. Att detta fiske är ganska chansartat är nog helt klart, men aktivt och roligt är det.

 

 

Till Mexico del 2

Stefan Wegnelius, Regal Sportfiske | 08-710 80 00
e-post: stefan@regalmarin.se

 


 
COPYRIGHT: Regal Sportfiske. All form av kopiering förbjuden, alla rättigheter förbehållna...
NYHETER  |  WEB-SHOP  |  RAPPORT-STHLM  |  FISKE-TIPS  |  TÄVLING  |
Regal Sportfiske  -  Hamnvägen 3  -  143 30 Vårby (Stockholm) Öppet: vardag 09.30-18.00, Lördag 10.00-15.00
Telefon: 08 - 710 80 00  -  Telefax: 08 - 710 68 68  -  E-post: sportfiske@regalmarin.se