Nyheter Web-Shop Rapport-STHLM Fiske-Tips  


Uppdaterad:
2005-03-08


Resor:

Ascension

Tanzania

Kenya

Kapstaden

Namibia

Mexico

Mauritius

Kap Verde
Dorado a la Mauritius

11-01-30  Mauritius del 1

Det är helt otroligt. Fastän man är ute i hur god tid som helst så höll vi på att missa både planen från Arlanda och från anslutningen på Heathrow i London med riktning Mauritius. Ja Mauritius valde vi ganska sent som alternativ till Panama (som hustrun valde bort).

Mauritius erbjuder både big game-fiske efter marlin och sailfish, speedjigging och popperfiske efter GT, barracuda m.fl.. Det sistnämnda är ännu ganska oprovat här vilket gör det hela ännu mer spännande.

Blue marlin är den dominerande marlinarten här, även om både black och striped marlin också förekommer. Vi hade bokat big gamefiske de två första dagarna och det var bra eftersom vår spötub med popperspöna dribblades bort på Arlanda. Nu fanns det en chans att de skulle dyka upp innan popperfisket skulle börja.

Charterfisket är ganska utvecklat med 5-6 företag som driver det kommersiellt. Priset för en heldag med en 42-fots båt med 2-3 mans besättning ligger på c:a 6500:- (2011).
Vi bodde någon mil söder om Grand Bay, som är centralort på norra delen av ön. Vår by hade det märkliga namnet ”Biches”. Några dylika såg vi dock inte till.

Vår trogne taxichaufför Baungshee mötte oss punktligt 06.15 första fiskedagen för färd till Grand Bay. Big game var det som gällde. Fiskeföretaget (Sportfisher) hade 5 båtar och kändes väldigt seriösa med mycket kunnig besättning på vår båt ”Charlotte”. Kapten (Benoit) hade jobbat 21 år som skeppare och besättningsmannen (Giano) 6 år. Pennrullar och spön upp till 130 pund-klassen. Ganska slitna men fullt funktionella.

Trolling med conaheads i c:a 8 knop var det som gällde. Livebait-fiske praktiserades väldigt sällan. Man tyckte att man täckte av för små ytor i den långsamma trollingen med levande agn.

Direkt när man kom ut från viken la man ut betena. Botten sluttar brant ned till 2000 meter. Letade efter måsdyk som vi snart hittade. Nästan 100 % säkert att det blev napp om man kom in i en flock med aktivt dykande fåglar. Här var det oftast bonitos (skipjack tuna) i 3-8 kg:s klassen som högg. Mellan måsdyken högg ett par vilt kämpande dorados (guldmakrill). Dessa otroligt vackra guldskimrande fiskar så länge de lever. Färgen försvinner tillsammans med att livet ebbar ut hos den stackars fisken.

När vi står och babblar på akterdäck hojtar Giano ”marlin”. Vi ser alla hur det plaskar till ordentligt och en av rullarna knarrar häftigt. Dock bara några sekunder. När jag greppar spöet är fisken borta. Inget mer av värde hände under dagen men nu vet vi att det finns marlin i området.

Dag 2 fiskade vi längre ut. Vi kunde då lägga till en ny art på vår meritlista, hundtandstuna. En riktigt ful rackare. En mindre gulfenad tonfisk samt ett par långsmala wahoos i 12-15 kilosklassen bordades också.

Bara några meter på sidan av båten visar en jättemarlin sig. ”It`s a Black” ropar Giano. ”And its big”. Vi ser den typiska stjärtfenan plogande genom ytan på båtens babordssida. Med vansinning spänning väntar vi på att vår första black marlin skall gå in bakom aktern och ta något av våra beten. Sekunderna går. Vi ser fisken en gång till men sedan är den borta. 300-400 pund gissar maiten. Satan. 2 kontakter på 2 dagar men ingen marlin.

Nu skulle det popperfiskas någon dag för att sedan avsluta med marlinfiske sista dagarna igen.

Till Mauritius del 2

 

Stefan Wegnelius 08-7108000

COPYRIGHT: Regal Sportfiske. All form av kopiering förbjuden, alla rättigheter förbehållna...
NYHETER  |  WEB-SHOP  |  RAPPORT-STHLM  |  FISKE-TIPS  |  TÄVLING  |
Regal Sportfiske  -  Hamnvägen 3  -  143 30 Vårby (Stockholm) Öppet: vardag 09.30-18.00, Lördag 10.00-15.00
Telefon: 08 - 710 80 00  -  Telefax: 08 - 710 68 68  -  E-post: sportfiske@regalmarin.se