Nyheter Web-Shop Rapport-STHLM Fiske-Tips  


Uppdaterad:
2005-03-08


Resor:

Ascension

Tanzania

Kenya

Kapstaden

Namibia

Mexico

Mauritius

Kap Verde 


05-03-08
| Kenya Del. 4

Man gör sådana här resor inte bara för upplevelsen i sig, utan också för att ha med sig minnen hem, och denna dag kommer vi att minnas länge.

Som vanligt fiskade vi oss ut till ”Flaket”, en djupplatå på 200-300 meters djup 15-20 distans ut från kusten. En sailfish högg på vägen utan att fastna. Dessa fiskar är hopplösa att kroka. De släpper omedelbart om de känner något skumt. Man måste släppa till löslina när det hugger för att ha en rimlig chans att kroka dem.

Att man kunde få dubbelhugg på marlin trodde jag inte, men det var vad som hände denna förmiddag. ”2 marlins coming in” skriker Bill från fly bridge. Jimmy gör sig beredd med filmkameran. Jag tar på mig spöbältet. Det dröjer inte många sekunder förrän ett spö böjer sig och rullen börjar knarra hysteriskt. Jag tar spöet och Jimmy filmar men blir avbruten av Simon och pekar bakåt. En till marlin är på gång. Och mycket riktigt. En rulle till börjar tjuta. Jimmy sliter åt
sig spöet.

Fiskarna går i kors och i uppstån-delsen tappar jag min fisk och svär några ramsor. Jimmys fisk sitter dock, och drillningen går utmärkt och Bull
kan efter c:a 20 minuter kroka loss en 125 punds striped marlin
efter den obligatoriska märkningen.

½ timme senare är det dags igen. ”2 marlins” ropas det från kommandobryggan. Återigen
gör vi oss beredda. Den ena marlinen går in bland betena. Fisken hugger på 3 olika beten utan att fastna. Slutligen tröttnar den och simmar därifrån. Sedan följer några timmars händelselöst fiske.

Sedan hörs åter Bills upphetsade röst ”There is a big scole with marlins around us”. Vi blir alla stirriga. Jag skall ta den första. Den tar, går upp och hoppar och börjar rusa. Den andra hugger 20 sekunder senare och rusar åt andra hållet. Dubbelhugg igen! Min fisk bara går och går. Jimmys rusar också men stannar efter c:a 300 meter. Både Bill och Bull hjälper Jimmy. Har dom glömt att jag också har fisk? Så småningom går det upp för mig att man vill ha in Jimmys marlin så fort som möjligt, eftersom min förmodligen är betyd-ligt större.

Efter ungeför en kvart har Jimmy sin fisk intill båten, där den gör ett par spekta-kulära hopp inför kameran. Min har fortfarande en jämn speed från båten. Väldigt mycket lina har försvunnit ifrån spolen, och jag får inte in fisken en meter, utan den fortsätter at ta lina.

När Jimmys då äntligen är
märkt och släppt
(c:a 60 kg) börjar besätt-ningen koncentrera sig på mig och min fisk. Simon backar båten för att åtminstone kunna hålla jämna steg med marlinen. När ungefär ¼ av linan är kvar stannar den och jag kan börja jobba, och jobba får jag. Att pumpa och veva in en sådan här fisk, som inte ger något gratis, utan hela tiden stretar emot, är bland det jobbigaste jag varit med om. Hur stor är den? Jimmy häller vatten på huvudet på mig och Bill och Bull peppar.

Efter någon timme vibrerar både armar och ben. Simon lägger då i framväxeln för att tvinga upp fisken till ytan. Jag försöker spärra linan med handen. Sedan full back och veva som en galning. Detta upprepades ett par gånger. Mina ben vibrerade nu som asplöv. Omgivningen eldar på och en kvart senare kan man skymta en stor fisk nere i djupet som kommer in på tvären . Kroken sitter i ryggen!

Inte konstigt att det var näst intill omöjligt att få in den. Och det är ungefär samma storlek på denna som på de andra vi fått. C:a 60 kg. Jag har nog aldrig varit så lättad som när Bull fick tag i tafsen och jag kunde släppa spöet och bara sjunka ihop.

Marlinen var lika slut som jag, och det krävdes
en bra stunds återupplivning av båda kämparna,
innan vi slutligen kunde låta den ena simma iväg.

På tillbakafärden får vi se en klumpfisk (mycket märklig fisk) på mellan 500 och 1000 kg som ligger och solar sig i ytvattnet. Någon sportfisk är det inte utan mest en mäktig syn.

Under våra 5 fiskedagar fångade vi 4 striped marlins, 1 sailfish, 5 dorados, några skipjack tunas och barracuda. Vi tappade 6 marlins och 3 sailfish. Vi hade kontakt med ytterligare c:a 20 marlins.

Vi lägger ut en faktaruta så småningom om fisket i Kenya. Självklart kan ni också ta kontakt med oss för ytterligare information. Här följer en länk till Simon o Pat Hemphill som var våra fiskevärdar.

Stefan Wegnelius, Regal Sportfiske | 08-710 80 00 | 0708-634381
e-post: stefan@regalmarin.se


 
COPYRIGHT: Regal Sportfiske. All form av kopiering förbjuden, alla rättigheter förbehållna...
NYHETER  |  WEB-SHOP  |  RAPPORT-STHLM  |  FISKE-TIPS  |  TÄVLING  |
Regal Sportfiske  -  Hamnvägen 3  -  143 30 Vårby (Stockholm) Öppet: vardag 09.30-18.00, Lördag 10.00-15.00
Telefon: 08 - 710 80 00  -  Telefax: 08 - 710 68 68  -  E-post: sportfiske@regalmarin.se