Nyheter Web-Shop Rapport-STHLM Fiske-Tips  


Uppdaterad:
2007-02-08


Resor:

Ascension

Tanzania

Kenya

Kapstaden

Namibia

Mexico

Mauritius

Kap VerdeStriped marlin modell Kenya.


05-02-20
| Kenya Del. 2

”Marlin coming in!”

Dessa dramatiska ord skulle vi få höra flera gånger under våra fiskedagar på Kamara II. Första fiskedagen började annars med en lätt försovning, trots att böneutroparen satte igång med sitt mässande redan kl 05.00 från den närbelägna moskén.

Nåväl, iväg kom vi i alla fall till båten, en nästan ny Bertram 44 med dubbla dieslar installerade. Simon hälsade oss välkomna och presenterade sina två infödda besättningsmän, som jag för enkelhets skull kallar för Bill och Bull. Bill satt mest på flybridge vid ratten och spanade efter marlin och hade fiskat tillsammans med Simon i 25 år. Bull hade tydligen inte fiskat lika länge, eftersom han mestadels fick rensa fisk och svabba däcket.

Fiskeutrustningen var uteslutande Shimano Tiagra-rullar och spön i 30- och 50-pundsklassen. Som beten användes conaheads och specialapterade fiskstrimlor som trollades i ungefär 7 knop. 7 spön ute, varav 4 på utriggarna. Framför betena alldeles nära båten låg ett par ”teasers” utan krok och hoppade i ytan imiterande flygfiskar.

Vi fiskar ungefär 20 distans utanför kusten, ibland innanför Tanzanias territorialgräns. Redan efter någon timme drar en av rullarna igång. Något tafatt (ringrost) greppar jag spöet och ser en större fisk
hoppa 50 m bakom båten. På med spöbältet. Här är det ”stand up” som gäller. ”Dorado” ropar Bill från flybridge. Jag tar fisken hårt och en 16 kg:s
guldmakrill kommer in efter några kortare rusningar. Otroligt vacker fisk i några sekunder efter bordandet. Sedan försvinner färgen och den blir ganska trist till utseendet. I vilket fall en förträfflig uppvärmning inför som vi hoppades, kommande duster med spjutfiskar.

Eftersom Jimmy var den som fick drilla marlin på förra resan, skulle jag få ta den första nu. Simon skriker ”marlin” i samma sekund som en rulle börjar väsnas. Jag greppar spöet och sträcker upp. Kort känning. ”Den går mot båten” skriker Bull. Jag vevar som besatt och Bill styr undan för att få sträck. Men tyvärr. Fisken är borta.

Snart blir det upphetsat igen ombord. ”Sailfish”. Jimmy ser fisken mellan betena och den hugger på flera men fastnar inte.

”Marlin coming in” ropar Simon medan han springer ned från lejdaren. Bull pekar på det spöet som han tror det skall hugga på. Naturligtvis hugger det på ett annat spö. Min tur igen. Tar spöet. Ställer bromsen på max. Simon sätter på mig spöbältet. Och nu sitter fisken! Ett gigantiskt hopp 100 meter bakom båten. Jubel ombord. Fisken gör en 100-metersrusning direkt. In med alla andra beten snabbt. Bill backar båten efter fisken. Det har blåst upp och jag far omkring som en vante på akterdäck. Hittar till slut en ställning i 45 graders lutning mot kampstolen som begränsar mina irrfärder till ett par meter.

Efter ungefär 20 minuter närmar sig marlinen båten. Ett hopp till när Bull tar tag i tafsen. Simon märker fisken, Jimmy filmar och Bull krokar loss. Helt oskadd simmar fisken lugnt iväg.

”115-120 pund”, sa Simon. Inte den största men resan kändes räddad. Jag hade fått min första marlin. Och vilken vacker fisk. Stora kraftiga ränder på sidorna och knallblå fenor. Att ta den ”stand up” är naturligtvis extra roligt, men mycket större fiskar än denna går nog knappast att ta på detta sätt, åtminstone inte i hårt väder.

Sent på eftermiddagen efter flera marlinkontakter och en krokad som Jimmy tappar, var det åter min tur att drilla. Shimanorullarna ombord hade olika bromsar. På en del skulle bromsen stå på max, några skulle vara på 80 %. En rulle skulle man vänta 4 sekunder och sedan slå på maxbroms.

Det var det tyngsta spöet med extra långt, böjt handtag och jobbigast att drilla med. Naturligtvis kom nästa hugg på detta spö. Och nu var det sailfish. Fisken gör ett par akrobatiska luftsprång med uppspärrad ryggfena, rusar 50 meter, men är sedan ganska
snäll. Och det är jag glad för med det spöet som jag har i handen. Sailfishen väger 27 kg vilket är något över medelvikten här.

Frågar Simon om vi kan ta in fisken i båten för fotografering, men nej. Fisken blir för stressad. Jag får nöja mig med att hålla den i spjutet en kort stund innan återutsättning.

Imorgon är det avbrott med en liten safaritur och efter det ett par dagars fiske till.

Till del 3...Stefan Wegnelius, Regal Sportfiske | 08-710 80 00 | 0708-634381
e-post: stefan@regalmarin.se


 
COPYRIGHT: Regal Sportfiske. All form av kopiering förbjuden, alla rättigheter förbehållna...
NYHETER  |  WEB-SHOP  |  RAPPORT-STHLM  |  FISKE-TIPS  |  TÄVLING  |
Regal Sportfiske  -  Hamnvägen 3  -  143 30 Vårby (Stockholm) Öppet: vardag 09.30-18.00, Lördag 10.00-15.00
Telefon: 08 - 710 80 00  -  Telefax: 08 - 710 68 68  -  E-post: sportfiske@regalmarin.se