Nyheter Web-Shop Rapport-STHLM Fiske-Tips  


Uppdaterad:
2011-12-25


Övriga resor:

Ascension

Tanzania

Kenya

Kapstaden

Namibia

Mexico

Mauritius


 


Dubbelhugg på wahoo .

11-12-25| Kap Verde

Verde betyder egentligen grön, oerfaren. Vad det har med ögruppen utanför Senegal på Afrikas västkust att göra vet jag inte. På den ön vi kom till, Boa Vista, fanns åtminstone inget grönt. Sand och åter sand med några bergknallar i fjärran.

Det regnar bara några veckor i augusti. Resten av året är i princip torrlagda, varför det är omöjligt att odla något. Lite getter och höns är de djur man kan ha. Boa Vista är ungefär stor som ¼ av Gotland och har några tusen invånare varav 75 % bor i huvudorten Sal Rei.

Det blåser nästan alltid NO-vindar mellan 6 och 10 m/s varför all aktivitet och bebyggelse är koncentrerad till västkusten. Den enda hamnen ligger naturligtvis också här.

Jag hade gjort en del research innan resan men inte fått riktigt grepp om fisket annat än att det fanns ett italiensk företag som bedrev fiskecharter med  bra båtar och utrustning.

Vi träffade vår skeppare Daniele vid kajen i Sal Rei. Han berättade att han bott på Boa Vista i 8 år. Han lämnade Italien och en frisersalong för sitt brinnande intresse för fiske.

Daniele hade med sig en knippe med mycket kraftiga haspelutrustningar som skulle användas för speedjigging. Ombord på den 34´ långa båten fanns redan all utrustning för trolling.

Vi hade bestämt oss för halva dagarna speedjigging och halva trolling. På speedjigging var det vanligaste fångsten amberjacks, en fruktansvärd kämpe i vikter upp mot 25-30 kg. På trolling så här års kunde man förvänta sig wahoo, dorado och ibland sailfish. Marlinsäsongen pågår mellan maj och juli varför det inte var aktuellt att prova det nu.

Vi åkte längs kusten ned till ett djuphavsrev utanför södra delen av ön. Revet låg på 50-60 meters djup och här skulle vi börja med speedjigging. Man fiskar med ett pilkliknande bete där enkelkroken sitter upptill på betet på en kort tafs. Betet släpps ned till botten och sedan tokvevar man upp ett 20-tal meter. Korta, mycket kraftiga Shimanospön och rullar i 7000-storlek med grov flätlina krävs för detta fiske.

Huggen kom oftast när man vevat upp ett tiotal meter från botten. Stenhårda och bestämda, och sedan rakt ned mot botten. Här gällde det att sätta emot allt vad du kunde och hålla fisken uppe från botten. Annars nötte fisken av linan mot klipporna.

Vi hade med oss John ut, som aldrig tidigare hållit i ett spö. Han anammade ganska snart tekniken och tog ett par fina jacks. När han drillade en gulfenad jack runt 10 kilo såg vi en gigantiskt varelse komma glidande mot båten i närheten av hans krokade fisk. ”Whale shark!” skriker besättningen. Johns solbränna försvann i ett nafs och han utstöter kort: ”Tänk om den hugger!!” Vi lugnade John. Risken att valhajen skulle ta hans jack var obefintlig eftersom den lever på plankton. Stor var den (ett antal ton!) men helt harmlös. Den uppehöll sig nyfiket runt vår båt en stund. En mäktig syn.

John fick upp sin jack och var nöjd men körde ingen mer speedjigging.

Tekniken vid trollingfisket är ganska klassiskt. Fart c:a 8 knop. Conaheads i ytan med en teaser (lockare) framför ett av betena. Ett par djupgående Rapala-wobblers nära båten där ofta wahoos klipper. 9 spön varav 4 st på utriggarna.
Och mycket riktigt. Redan efter några minuter börjar en av rullarna med Rapalawobbler tjuta ilsket. Men när en av oss greppar spöet har fisken släppt.

En manta på mellan 500 och 1000 kg simmar-seglar förbi båten. Även denna gigant är en planktonätare och inte det minsta intresserad av våra beten. Däremot glider en sailfish in bakom det bakersta betet och hugger men fäster inte ordentligt. Ytterligare ett par påslag och rullskrik, men fiskarna går loss.

Ingenting händer på någon timme när plötsligt ena Rapalaspöet börjar låta, och bara några sekunder även det andra. Dubbelhugg och det är inga små fiskar. Vi bestämmer oss snabbt för att ta dem ”standup” med spöbälte. Dennis på babords sida och jag styrbords till att börja med. Fiskarna har en annan åsikt om sida så vi fick snabbt byta plats ett par gånger. Jag druttade också omkull under drillningen men efter 15 minuter hade vi bordat varsin wahoo på mellan 25 och 30 kg. Härligt.

Vi fick ett par wahoos till och tappade en del fiskar som vi inte visste vad det var.

Vi mötte en och annan lokal fiskare i sina små båtar långt ute till havs. De fiskade med handlinor och hade en liten snurra på 10-15 hp från 70-talet. Ingen VHF eller annan säkerhetsutrustning. Där hade det inte någonting på 40 år.

Vi såg inga större fiskebåtar eller trålare varken i hamnen eller ute till havs. Det kommersiella fisketrycket verkar alltså inte vara så hårt. Och att det finns gott om fisk bekräftades ju av de många fiskar som vi faktiskt fick och de många huggen.

Fakta om Kap Verde och Boa Vista:

Det regnar egentligen bara i augusti, annars är nog den bästa tiden dec-mars med lagom temperatur för oss nordbor.

Boendet är enklast på något av de 2 stora all inklusive-hotellen. Annars finns det jättemysiga frukosthotell inne i Sal Rei för 20 Euro/natt. Problemet är att utbudet av restauranger och annan service än så länge är ganska begränsade i den lilla stan. Dessutom bör man inte röra sig ensam ute efter mörkrets inbrott.

Språket är en salig blandning av portugisiska, creolska och rotvälska. Men det går att göra sig förstådd med handviftningar och turistengelska.

Fisket är roligt och man kan välja mellan landfiske, fiske med mindre öppna båtar eller som vi gjorde, Big Gamebåt. Det senare kostar 600 Euro för heldag (dec 2011). Då hyr du hela båten med besättning och utrustning. Upp till 4 fiskare kan man vara ombord. Gå in på www.sampeifish.com för mer information.

Stefan Wegnelius, Regal Sportfiske | 08-710 80 00
e-post: stefan@regalmarin.se

 


 
COPYRIGHT: Regal Sportfiske. All form av kopiering förbjuden, alla rättigheter förbehållna...
NYHETER  |  WEB-SHOP  |  RAPPORT-STHLM  |  FISKE-TIPS  |  TÄVLING  |
Regal Sportfiske  -  Hamnvägen 3  -  143 30 Vårby (Stockholm) Öppet: vardag 09.30-18.00, Lördag 10.00-15.00
Telefon: 08 - 710 80 00  -  Telefax: 08 - 710 68 68  -  E-post: sportfiske@regalmarin.se