Nyheter Web-Shop Rapport-STHLM Fiske-Tips  


Uppdaterad:
2006-12-09


Resor:

Ascension

Tanzania

Kenya

Kapstaden

Namibia

Mexico

Mauritius

Kap Verde


 


Sportfiske efter tonfisk i Sydafrika??


06-12-09
| Kapstaden Del. 2

Väderprognoserna i Sverige brukar stämma lika bra som min lottorad vid dragningen. Om det är lättare att förutspå väder i Sydafrika eller om meterologerna är skickligare vet jag inte. Prognoserna stämde i alla fall klockrent. Sean hade lovat att det skulle bli fiske om vi bara stannade kvar till
måndagen.

Träffade Sean och hans gast Jean(!) 05.45 nere i hamnen i Hout Bay. Den 32 fot långa katamaranen med dubbla utombordare låg färdigriggad med kraftiga 50-80 pundsutrustningar. Mest Shimano. Ombord var det gott om utrymme och allt var
funktionellt och inriktat på big game-fiske. Schysst.

"Vi skall leta rätt på trålarna" sa Sean. "Dom brukar ligga 40 distans ut från kusten. 2 timmars körning".

Vadå trålare? Vi fattade ingenting. Trålare fiskar väl inte tonfisk. Men det var nog bäst att vara tyst och vänta och se. När vi avverkat transportsträckan ut från kusten, satte Sean på radarn och blippade in ett par båtar. "Vi åker dit".

Sean körde upp alldeles intill den enorma båten och lade ut två spön med agn på och mäskade lite runt omkring. Vi körde i ungefär samma fart som trålaren bara något 10-tal meter ifrån. Lite obehagligt i den ganska höga sjön. Trålskepparen anropade oss gång på gång på VHF:en, men Sean brydde sig inte.

"Tonfisken går under trålarna och plockar åt sig fiskar som ramlar ur trålen eller som ratas och kastas överbord", berättade Jean.

Inget hände dock, så vi övergick till trolling med Rapalawobblers och conaheads. När vi närmade oss en annan trålare, kom en liten charterbåt med ett helt gäng fiskare ombord in mot samma trålare. Det var vild aktivitet ombord där ett par fiskare drillade samtidigt. Vi såg att man halade in långfenad tonfisk på omkring 15 kg.

Vi svepte in alldeles bakom dem med våra trollingbeten och fick påslag direkt. Jimmy skulle få ta första fisken. En intensiv kamp där Sean hela tiden skrek att hålla bort fisken från båten. Vi är vana vid att fisken går bort från båten vid drillningen. Tonfisken går rakt ned och under båten.

En 10-15 kg tung långfenad tuna synade så småningom durken efter gaffning. Här gäller "catch and kill", så det var fram med bonkern och snabb fotografering. Sedan i med betena igen. "There are more fish around us", sa Sean. Ett knarr till hade vi innan fiskarna försvann från ekolodet.

Efter ett par timmars resultatlöst fiske börjar Sean skrika igen från förarplatsen. "Tunas under the boat" och sekunden efteråt hugger det. Jag kastar mig över spöet och krokar fisken. En ny rulle drar igång och en tredje. Jimmy, Jean och jag står och drillar samtidigt och allt blir en enda villervalla. Fiskarna rusar kors och tvärs och Sean gapar och skriker. Min fisk går in under båten och linan skärs av mot skrovet. Sean tittar surt på mig. Jag tappar en fisk till vid gaffningen och Sean tittar ännu surare på mig och muttrar "these Swedes" eller något. "Jag kan väl inte hjälpa att din personal klantar sig vid gaffningen" tänkte jag. Men jag sa inget.

Racet fortsätter en stund och vi får i alla fall ombord 5-6 tunor. Alla långfenade
mellan 10 och 15 kg.

På eftermiddagen hade vi börjat tappa hoppet om att få en gulfenad tonfisk, när en rulle drar igång. Det är min tur och jag känner direkt att det är en helt annan tyngd i den här fisken. "Yellowfin" skriker Sean, sedan säger han inget mer under hela fajten. Utan sele är det fruktansvärt tungt för vänsterhanden att pumpa in fisken. Det är knappt så jag orkar hålla i
spöet på sluttampen. Några intensiva rusningar när fisken ser båten, sedan gaffning. En gulfenad tuna på c:a 30 kg. Inget rekord, men en fullt godkänd fisk. Härligt men trött, trött. I det läget var jag inte kapabel att drilla en fisk till.

Sean berättade att 50-kg:s fiskar är
vanliga och man har i år tagit tunor upp
till 100 kg.
Agnfisket bredvid trålarna,
som denna dag inte gav någonting, har
ibland gett 2 gulfenade tunor per drift.

 

 

Lite fakta om fiske utanför Kapstaden:

Det är sällan så blåsigt så som det var när vi var där. Bästa tunafisket är under oktober-november. Vill du fiska tonfisk är priset per dag för hela båten 6-8000 kr beroende på storlek på båt. Lite billigare för fiske nära kusten, men då fiskar man på andra lite mindre arter.

Fisket är så pass bra att man absolut kan åka hit enbart för det. Men några reservdagar skall man nog ha av kända skäl. Att fördriva tiden i Sydafrika om man blir inblåst är ett mycket litet problem. Det finns hur mycket som helst att göra och se. Men det är en annan historia.

Länk till vår charterskeppare: hookedonafrica

till Kapstaden del 1

till Namibia del 1

mot Botswana-Namibia och tigerfisk om några dagar

Stefan Wegnelius, Regal Sportfiske | 08-710 80 00 | 0708-634381
e-post: stefan@regalmarin.se

 


 
COPYRIGHT: Regal Sportfiske. All form av kopiering förbjuden, alla rättigheter förbehållna...
NYHETER  |  WEB-SHOP  |  RAPPORT-STHLM  |  FISKE-TIPS  |  TÄVLING  |
Regal Sportfiske  -  Hamnvägen 3  -  143 30 Vårby (Stockholm) Öppet: vardag 09.30-18.00, Lördag 10.00-15.00
Telefon: 08 - 710 80 00  -  Telefax: 08 - 710 68 68  -  E-post: sportfiske@regalmarin.se