Nyheter Web-Shop Rapport-STHLM Fiske-Tips  


Uppdaterad:
2006-11-29


Resor:

Ascension

Tanzania

Kenya

Kapstaden

Namibia

Mexico

Mauritius

Kap Verde


 


Lätt vind i Cape Town


06-11-29| Kapstaden Del.1

Som vanligt när vi skulle iväg på en fiskeresa blev vi varnade för allt möjligt. Den här gången var det dags för Kapstaden i Sydafrika och sedan vidare till Namibia/Botswana.

"Kapstaden!? Är ni inte kloka? Det är en fruktansvärd kriminalitet där. Man blir rånad och det skjuts vilt på gatorna. Skall ni hyra bil också? Trafiken är fruktansvärd och så kör dom på fel sida också!"

Sista veckan innan avresan låg jag alltid i vänsterfil på motorvägen för att vänja mig. Jimmy hade klart deklarerat att han inte ville köra bil därnere.

Inflygningen över Kapstaden är fantastisk med dramatiska berg som ramar in staden och den oändliga Atlanten utanför. Redan när vi klev av planet noterade vi dock att det blåste rejält på flygplatsen utan att fördjupa oss i det närmare.

Jag har kört vänstertrafik förut. På den lilla atlantön Ascension. Men där var risken att möta en bil nästintill obefintlig. Här i Kapstaden var det lite annorlunda! Men faktiskt. När man väl kom ut på motorvägen drogs man bara med av trafikströmmen och ganska snart kändes det naturligt att köra på vänster sida.

Och den hemska kriminaliteten såg vi ingenting av. Vi rörde oss fritt både dagar och nätter utan att vare sig bli nedslagna eller rånade.

Tonfisk. Stor tonfisk hade vi aldrig riktat vårt fiske mot. Där den kalla Atlanten möter den varma Indiska Oceanen utanför Cape Point i Sydafrika, jagar ofta stor gulfenad tonfisk i vikter mellan 50 och 100 kg. Dessutom finns här den något mindre långfenade tunan.

Vi hade bokat 3 heldagar med Sean Amor och hans katamaran. Ja, katamaran är faktiskt en mycket vanlig typ av fritidsfiskebåt härnere. Så vackra är de inte, men väldigt stabila istället.

När vi installerat oss på hotellet ringde vi Sean för att meddela att vi kommit fram.

"Sorry Stefan, but the wind is absolutely terrible. We can´t fish tomorrow!" Vi fattade ingenting eftersom havet låg alldeles stilla utanför hotellet. Vi körde ned till Hout Bay söder om Kapstaden där fiskebåten låg. Och tyvärr hade Sean naturligtvis rätt. Vädret var helt annorlunda där. Frånlandsvind på 30 m/s gjorde fiske helt otänkbart 30 distans ut från kusten där tunan gick.

Vi är numera väl insatta i Sydafrikas städer och landsbygd. Följande 4 dagar kl 5 på morgonen ringde nämligen Sean och sa samma sak: "Sorry Stefan. We can´t fish today!". Alltså fick vi åka runt och titta på sevärdheter istället.

Vi skulle egentligen vidare till Zimbabwe dagen efter, men Sean hade lovat en bättring på väderfronten om en eller två dagar. Vi åkte till flygplatsen och bokade om alla biljetter, bytte hotell och förlängde vår vistelse ett par dagar.Hade vi åkt till Sydafrika för att fiska tonfisk skulle vi också fiska tonfisk. Nu var det bara att åka ned till Hout Bay och vänta....

till Kapstaden del 2

Stefan Wegnelius, Regal Sportfiske | 08-710 80 00 | 0708-634381
e-post: stefan@regalmarin.se

 


 
COPYRIGHT: Regal Sportfiske. All form av kopiering förbjuden, alla rättigheter förbehållna...
NYHETER  |  WEB-SHOP  |  RAPPORT-STHLM  |  FISKE-TIPS  |  TÄVLING  |
Regal Sportfiske  -  Hamnvägen 3  -  143 30 Vårby (Stockholm) Öppet: vardag 09.30-18.00, Lördag 10.00-15.00
Telefon: 08 - 710 80 00  -  Telefax: 08 - 710 68 68  -  E-post: sportfiske@regalmarin.se