Denna sida
uppdaterad:
2000-01-29


RAPPORTER

AKTUELLA
Rapporter...

FLER
Rapporter...

Laxlista 2001
VÅR-LAX

Laxlista 2001
HÖST-LAX


ARKIV 2000

Laxlista 2000
VÅR-LAX

Laxlista 2000
HÖST-LAX


ARKIV 1999

Statistik -99

Laxlista 1999
VÅR-LAX

Laxlista 1999
HÖST-LAX

RAPPORTER
från 1999


ARKIV 1998

Statistik -98

Laxlista 1998
VÅR-LAX

Laxlista 1998
HÖST-LAX

RAPPORTER
från 1998


ÖVRIGT

Trål-debatt

Nyhet Butik Rapport Tips Tavling e-post

Rapport Sthlm

Bild laddas...

AKTUELL RAPPORT »PUBLICERAD» den 15 OKT 1998:
HAVSÖRINGEN ÄR ÄNTLIGEN PÅ GÅNG!
Det är fortfarande höga vattentemperaturer i Stockholms skärgård till förtret för havsöringgs fiskarna. Ganska förvånanade med tanke på den kalla sommaren och de ganska kyliga vädret de senaste veckorna. Dock kommer det in fler och fler rapporter om fångade öringar vilket inger förhoppningar om gott fiske i höst. Medelvikten tycks vara mycket hög (3-4 kg) på de fiskar som tagits hittills.
Vid testfiske den 14 oktober av Regal på MYSINGEN i mycket hård blåst, var vattentemperaturen 11,5 - 12 grader överallt. En öring högg (strax under 3 kg) på en läudde (bete: Vicke Regal). Fisken släppte efter ett par eleganta hopp vilket är ganska typiskt för den här årstiden. Dock fick vi bekräftat att öringen är på gång och att den börjat ta på spinnbeten.


AKTUELL RAPPORT »PUBLICERAD» den 29 SEP 1998:
HAVSÖRINGSFISKET... KOMMER DET IGÅNG NU?
Septembervärmen har gjort att vattentemperaturen i stort sett är densamma nu som i juli! Havsöringsfisket har därför blivit fördröjt ett par veckor. De sista dagarna har dock framförallt nätterna varit kalla och prognoserna talar om fortsatt kallare väder. Detta skall nog räcka för att yttemperaturen skall krypa ned ett par grader, vilket får havsöringsfisket att komma igång ordentligt.
Fisket kan vara fantastiskt bra nu i början av höstsäsongen och fisken är mycket kämpastark och hoppglad. Lämpliga beten är Vicke, Ivan, Toby och Lukki i ytterskärgården. Längre in fungerar Rapala Minnow Spoon och Samba bra. Under FISKE-TIPS finns förslag på bra havsöringsställen i södra skärgården.


LAX-RAPPORT SPECIAL »PUBLICERAD» den 16 JUNI 1998:
MÅNGA LAXFISKARE, FÅ LAXAR...
Många sökte storlaxen i helgen i Landsortsvattnen. Storlaxen som togs för en vecka sedan lockade extra. Söder om Landsort har cirka 30 båtar varit i farten. Såvitt vi vet har endast 2 större laxar tagits. Stefan Källström (som var med och fångade rekordlaxen) med en på 11 kg samt en annan Örebroare som tog en fin lax på 21,5 kg. Närmare uppgifter kommer senare. De få fiskare som drog sig mer österut fick alla lax (tror vi). Bekräftat är Lasse Lindkvist med en på 13,9 vid GRÄN.


LAX-RAPPORT SPECIAL »PUBLICERAD» den 6-7 JUNI 1998:
LAXREKORDET SÄNKT! MEN ÄNDOCK, STHLMS-REKORD
Stefan Kjällström som var med och tog rekordlaxen utanför LANDSORT i söndags är en mycket noggrann person. Han litade inte riktigt på vågen i Nynäshamn utan vägde fisken igen på krönt postvåg hemma i Örebro dagen efter.
Den officiella vikten är 26,5 kg (nog vägde fisken mer dagen innan...). Nytt Stockholmsrekord i vilket fall som helst. Grattis Stefan och Tomas önskar vi på Regal Sportfiske. Ribban höjs hela tiden. Vilket ståhej det kommmer att bli när (om) den första 30-kiloslaxen tas på spö.
Killarna bakom bedriften är »TEAM ÖSTLUNDS» med Stefan Kjällström och Morgan Levin. Jobbar till vardags på Östlunds Jakt&Fiske i Örebro. Stefan har tidigare innehaft världsrekordet på insjölax. Morgan fick nu den stora äran att drilla laxen. Det tog ca 50 minuter. Fisken var ordentligt trött när den håvades i en Dotline BD30 (jaså, det gick i allafall). Bete: Northern King i nya färgen GC, rigg 6m.

Fortfarande mycket bra fiske...
Fisket är fortfarande mycket bra utanför NYNÄSHAMN. Tyvärr har laxfiskestoppet för »husbehovsfiskarna» hävts i förtid efter påtryckningar från deras organisationer. Nu ligger det på många ställen hejdlöst med flytgarn som tyvärr stoppar både lax och trollingfiskare.


26.5 kg laxen...

LAX-RAPPORT SPECIAL »PUBLICERAD» den 26 MAJ 1998:
DE NUMERA BERÖMMDA »DUBBELHUGGET»
Vi har nu fått in en bild på storlaxarna som Henrik Sandahl och Jesper Eriksson fångade vid sitt numera berömda »dubbelhugg» utanför NYNÄS. De berättar att fiskarna gick i kors med linorna så att de fick gå under varandra flera gånger för att inte linorna skulle trassla. Fiskarna tog på 36 respektive 25 fots djup.

Dubbelhugget!

Inte bara Henrik och Jesper fick stor fisk under söndagen. Den välkände Johan Abelson kommer med i fångst statistiken med en grann fisk på 17,1 kg från LANDSORT.


LAX-RAPPORT SPECIAL »PUBLICERAD» den 25 MAJ 1998:
SISTA MINUTEN RAPPORT FRÅN BERRAS...
Henrik Sandahl från Berras Sportfiske har under söndagen satt nytt Nynäsrekord. 26,3 kg på krönt våg. Nära svenska rekordet! Inte nog med det. Dubbelhugg. Jesper Eriksson (också från Berras) drillar den andra fisken. Väger också över 20 kg, 21,9 vid exakt vägning.
Fantastiskt. Det måste vara första gången i världshistorien som två 20 kiloslaxar biter på samtidigt. Båda högg på Pirate flutterspoons.


AKTUELL RAPPORT »PUBLICERAD» den 24 MAJ 1998:
HJÄLP TILL MED ATT BEVARA GÄDDBESTÅNDETJimmy Moren
Jimmy Morén har skickat in några fina bilder på lyckat vårfiske. Det är tydligen MÄLAREN som gäller i år för storgädda. 2 fina har Jimmy tagit. Han är mycket mån om att bevara beståndet av storgäddor och återutsätter alla gäddor.
Vi på Regal sportfiske vill ge en eloge till alla med den inställningen. Skall vi fortsätta att ha ett bra bestånd av storgäddor, måste vi följa Jimmys exempel. Tag med kameran och ta en bild på fisken direkt när den kommer upp istället för att ta död på den och fota hemma i köket. Matvärdet är lika med noll och likaså fotografiet.
Gäddorna vägde 9,25 resp 8,1 kg och är tagna på svartvit jigg respektive hemgjord wobbler i papegojfärg. Båda är tagna i GÖRVÄLN, KÄFTINGEHOLM i Mälaren den 13 och 14 april. Jimmy fiskar havsöring också. Han har skickat med en bild på en havsöring 4,5 kg fångad 23/4 på Thor 28g blå/pärlemor.
En riktig storöring som går in på andra plats i vår tävling tog Tommy Johansson från Rönninge utanför JÄRFLOTTA i slutet av april. 7,2 kg vägde den och bet över en NK 4D (kastsked) i färg RB.


LAX-RAPPORT SPECIAL »PUBLICERAD» den 23 MAJ 1998:
LAXRAPPORTERNA FORTSÄTTER STRÖMMA IN...
Trots det är fisket trögt just nu på grund av kalla nordvindar, som driver ut betesfisken långt från land. Nästa helg är det Stockholms stora trollingtävling: »LAXCUP STOCKHOLM». Hoppas värmen och sydvindarna hinner kommer tillbaka så att förutsättningarna för ett bra fiske finns.
Laxguiderna har haft flyt. Först Hasse Skoglunds fisk på 22 kg som vi tidigare rapporterat om, och nu var Ronny Andén inne i butiken och berättade om sin första laxguidening i utanför NYNÄS. 2 laxar blev det på premiärturen. Den första slog på redan under utlägget och vägde hela 16,1 kg. Några timmar senare fick de en till i nästan samma klass, 15,7 kg. Bägge tog på blyad Pirate i Frog-färg, den 21 maj.
Stefan Westberg har vi tidigare fått andrahandsuppgifter om. Nu rapporterar han direkt. Förutom den tidigare rapporterade fisken på 12 kg (17/5, rättas) tog han tillsammans med Anders Gunnarsson en fisk på fina 16 kg lördag den 22/5 SYD LANDSORT. Stefan! Du är faktiskt den enda hittills som (såvitt vi vet) fångat 2 storlaxar olika dagar i år. Grattis.


LAX-RAPPORT SPECIAL »PUBLICERAD» den 22 MAJ 1998:
DET FÅNGADES MYCKET LAX MELLAN 5 - 8 KG
På torsdagen var det en mängd båtar som tagit sig till NYNÄSHAMN med trailer. Tyvärr var det ganska blåsigt på förmiddagen (11-13 m/s) varför många valde att stanna i hamn tills det blev bättre väder.
Några gav sig i alla fall ut. Den kraftiga sydliga vinden drev