Denna sida
uppdaterad:
2003-03-02

Resa Ascension

Dag 1

Dag 2

Dag 3

Dag 4

Dag 5

Dag 6-7

Webshopen

Nyhet Butik Rapport Tips Tavling e-post

Rapport Sthlm

Green Mountains och Ascension.

    AKTUELLA RAPPORTER [ 2003-03-02

Ascension dag 5

Idag skulle vi pröva kvällsfisket från klipporna innan en ny dag på sjön med Andromeda. Vi skulle försöka meta oss till lite större fisk när mörkret fallit. De förhatliga Black Durgons (havspirayorna) gick nämligen och la sig kl 20.00.

Dagen tillbringades med en rundtur på ön. Själva Georgetown är en miniatyr av en engelsk kolonihuvudstad: En administrationsbyggnad, en liten kyrka, en liten polisstation, världens minsta fängelse (vi såg bara en cell, se bild) och en golfbana i utkanten av byn. Greenerna på golfbanan kallades "browns" eftersom det inte fanns något gräs utan var gjorda av lavasand.

Eftermiddagen ägnade vi oss åt bergsklättring med Ford Laser. På kartan fanns en väg upp till toppen (c:a 1000 m över havet) på Green Mountains. Det var den brantaste väg jag åkt på i mitt liv. Jimmy tog av sig säkerhetsbältet och all hans solbränna försvann på vägen upp.

Landskapet förändrades fullständigt (se vinjettbilden). Allt blev grönare ju närmare toppen vi kom.Så småningom kom vi fram till ett litet hus, som man faktiskt kunde hyra. Här var det grönt gräs, svalt klimat, bananträd och palmer och en fantastisk utsikt över Ascension och havet.

Bredvid låg en övergiven gammal gård där man tydligen haft frukt- och grönsaksodlingar förr i världen. Vi gick vidare uppför mot toppen, och här fanns fler gamla förfallna byggnader och vattenuppsamlingsanläggningar, allt övergivet. Typiskt för engelsmän är att huvudbyggnaden var försett med ett klocktorn a la Big Ben, här på en bergstopp på Ascension! Ett årtal var inskrivet, 1863.

Nästan högst upp på bergstoppen fanns det t.o.m. ängar med förvildade får och en jätteanläggning för vattenuppsamling. Förmodligen försörjde man hela ön med vatten härifrån tidigare.

Den här bergsdalen hette Break a Neck-Valley och var ett par km lång och någon km bred och här rådde alltså ett helt annat klimat än på resten av ön. 10 grader kallare och massor av nederbörd, vilket gjorde att man t.o.m. kunde driva en farm här. Vad som hände och varför den las ned vet vi inte.

Nedfärden var betydligt lättsammare än uppresan, men det kändes ända skönt att vara nere på någorlunda platt mark igen.

Efter hamburgermiddag på den amerikanska basen åkte vi till English Bay för nattfisket. Vi hade laddat med Squirrelfish och Black Durgons som betesfisk. Vi prövade först ytmete efter haj. Som flöten användes tomflaskor i plast. Det var otroligt skönt att slippa havspirayorna. Det ryckte flera gånger i linorna och spöna, men eftersom vi inte kände någon fisk, misstänker vi att det var needlefish (en liten nattaktiv ål) som drog i linnorna.

Efter ett par timmars resultatlöst fiske, övergick vi istället till bottenmete med dött agn. Det dröjde inte länge förrän Jimmy skrek "napp". Tvärstopp och sedan avnött lina mot klipporna. Ut med nya grejer, och nu var vi beredda. Ta fisken stenhårt och håll den borta från klipporna. Och upp kom den första muränan, vilt slingrandes runt linan. Vilka kämpar alla fiskar är här. Tog man inte fisken med allt vad spöet höll för så var det kört.

Muränorna blir störst i världen på Ascension, upp till 3 meter långa. Vi fick ett helt gäng från den här klippan inte 3 meter långa men 1,5 - 2 m i alla fall. Och det var ju just här vi hade badat så glatt en av de första dagarna ovetandes om vad som dolde sig i klippskrevorna!

Hem och ladda för sista dagarna på havet. Skulle vi få det vi drömt om...?

Du läser vidare inom ett par dagar

Stefan Wegnelius, Regal Sportfiske | 08-710 80 00 | 0708-634381 | e-post: 

 

NYHETER | FISKE-BUTIKEN | RAPPORT STHLM | FISKE-TIPS | FISKE-TÄVLINGAR | E-POST |
 

COPYRIGHT: Regal Sportfiske. All form av kopiering förbjuden, alla rättigheter förbehållna...