Nyheter Web-Shop Rapport-STHLM Fiske-Tips RESOR


Uppdaterad:
2014-07-02

Vår-laxar 2014

Vår-laxar 2013

Vår-laxar 2012

Vår-laxar 2011

Vår-laxar 2010

Vår-laxar 2009

Vår-laxar 2008

Vår-laxar 2007

Vår-laxar 2006

Vår-laxar 2005

Vår-laxar 2004

 

Sommar-laxar 2006

Sommar-laxar 2005

Sommar-laxar2004

 

Vårlaxstatistik 98-05

Sommarstatistik 98-05

 


Beställ NU!
Sportfiskekatalogen

RESOR

Resa Ascension

Resa Tanzania

Resa Kenya

Resa Kapstaden

Resa Namibia

Resa Mexico

Resa Mauritius

Resa Kap Verde

 

 Tony Claesson med 10+ Singölax

14-07-02 Laxrapport 1 Juli

Det fina fisket fortsätter! Nu har jag också fått bekräftat de tre laxarna från Landsort i tisdags. Det var Team Flundran som fångade fiskarna. De vägde 15,9 - 11,9 - 5 kg.

Det ryktas att "husbehovs fiskarna" på Landsort fortsätter att fånga bra med lax. I onsdags natt ryktas det om 30 laxar i samma nät.

I fredags fångar Team Åva med Kjelle och Linkarn 2 laxar vid Grän. 10,1 resp 10,5 kg. Båda tog På Ismo Manum, Patrioten och Gul/Flash. Rigg 20 resp 29 ft.

I söndags var Micke Häll i Team 180 ute igen. Han landar 4 fina fiskar i två dubbelhugg. 17,2 - 15 - 12 och 12 kg! Dessutom förlorar han en jättelax på långt över 20 kg när en segelbåt för motor kör över linan i slutskedet av kampen!! Den stora fisken tar ytligt på en Ismo Magnum Original. De andra tar djupt, 36 - 60 ft ned.

Vid Singö får Kim Axenborg en fin 14,25 kg på en Ismo Magnum Omvänd Popcorn fiskad i ytan. Team Tordmule landar också en fin 14,5 kg som tar en Toby blyad 20 g. Christian Hellkvist landade också en 14,5 kg som tar en Ismo Magnum fiskad på 20 ft. Team Bälinge håller stilen och landar en 11,5 kg på en Ismo Magnum Mossa på 26 ft.

Vi, jag och Micke Snick tar min båt. Min vapendragare från Karlshamn, Filip Holm tillsammans mend Team Kollegan Axel i Thunder On The Watyer hänger på med sin båt. Vi drar över till Ålandssidan igen. På lördagen har vi 2 bomhugg, tappar 2 fiskar och landar 2. 4 resp 8 kg. Filip och Axel landar 5, på 5 kontakter! Största fisken är en 14 kg. På söndagen landar vi 2, 8,5 och 11,5 kg. Filipn och Axel tappar en 7 kg vid håvning.

Sammanfattningsvis kan jag spontant sammanfatta lite av säsongen. Utan att ha kollat all statistik (det kommer senare). I nynäshamn har det varit den bästa säsongen på 15 år.Med mycket och stor lax. På Singö har fisket varit ok, men inte mer. Några team har självklart lyckats, tex Team Bälinge och Team Bas men fisket har inte nått de nivåer vi blivit bortskämda med tidigare år.

Åland har också haft en kanonsäsong.

Jag tror att skillnaderna har en gemensam nämnare, Betesfisk. I Nynäshamn har det varit proppat med spigg. I stort sett alla trollare har sett lax hoppa/vältra sig i ytan i sin jaktiver. Laxarna som landats har också haft spigg såväl i munnen som i svalget. På Åland har det nästan varit galet med bete i vattnet. Fullt med både strömming och spigg. Under en dag hade vi 5 - 15 tärnor som oavbrutet dök och fångade spigg i vårt kölvatten. På Singö har det mer eller mindre varit tomt. laxarna har passerat, garanterat! men, dom har inte stannat och ätit. När laxen äter är de "lättare" att lura, när de bara simmar är det nästan omöjligt..

Varför är det ingen betesfisk vid Singö? Förmodligen har den envisa nordan som mer eller mindre blåst i 4 veckor tryckt bort/splittrat stimmen. Det enda stället som vi hittat lite bete på har varit vid Oldbergsgrund/aik bojen. Här har också merparten av fisken landats.

Såväl vid Landsort som Åland blir det lä vid nordan och betesfisken blir kvar.

Nåja, lite teorier. Fisket fortsätter. Fisken passerar under hela juli. Blir det inte varmare i vattnet kommer det goda fisket hålla i sig. Min erfarenhet säger att det är bra fiske tills vi når 14 - 15 grader i ytvattnet, sen blir det svårare.

Jimmy Johansson

jimmy@berras.com

08-7402020
___________________________________________________________________

14-06-26 Blåsig Midsommar!

Midsommarhelgen blev en blåsig historia. Några tappra kämpade på vid Landsort. Timo i Laxfällan landade en grann lax på 16,8 kg vid Landsort.

Efter det var det lugnt fram till igår onsdag, då en ensam båt landade 3 laxar på 16kg - 12kg och 5 kg! Team Falken landade en 6,5 kg vid Grän.

Singöfiskarna hade det också trögt, hård vind försvårade fisket även här.

Vi själva hade planerat in fiske måndag och tisdag. Prognosen var enligt Smhi hård 9-12 på förmiddagen och ökande till 11-14 m/s under eftermiddagen. Tisdagen såg bättre ut med 7-10 m/s. YR lovade som vanligt 5m/s med 8m/s i byarna. Självklart valde vi YR trots att vi vet bättre...

Vi var ute vid 07,00 vinden låg runt 9-12 m/s vilket är ok, för mig. Inte för min Team kollega Tony.. Han spyr, spyr och spyr. När han spytt klart fortsätter han att spy galla för att sluta med magsyran. Då åker vi i land. Enligt Smhi vindobservation hade det blåst 20m/s i byarna. Inte bra..

På tisdagen tar vi sovmorgon och åker ut runt 10.00. Vinden avtar mer och mer och vi har ett riktigt bra fiske. 3 laxar landas, 10,8 - 12,3 och 13,5 kg. De två första tar på Spanky Öhnerud (En Öhnerud som fått smisk och blivit röd om stjärten) bakom en Dipsy Diver. Den tredje laxen tar en Trophy Coppertiger blyad 80 g.

Igår onsdag landar Team Blidö en 15+ lax vid Märket.

Nu kör vi på i helgen igen!

Jimmy Johansson

jimmy@berras.com

08-7402020
___________________________________________________________________

14-06-25 Blåst och Race!

Nynäshamn.
Första rapporten kommer från fredagskvällen. (obs, andrahands uppgifter)Kenny Kula med flickvän är och äter middag på landsortskrogen. På vägen hem till Trosa tycker Kenny att dom ska testa med lite trolling. Han lägger i de 2 spön han har och drar på en 20+ lax! Sensmoralen med detta? Du har alltid chansen, så länge det finns spön i vattnet kan drömfisken hugga!!

Lördagen blåste bort, vissa team försökte fiska i lä vid landsort, men någon lä fanns inte..

Söndagsfisket blev nog det värsta rallyt i Nynäsfiskets historia! (undantaget en måndag 1998 när bröderna Ande´n och Uffe Branheim i tät dimma drar 6 laxar var vid landsort. Andenarna hade 2 st över 20 om inte jag minns fel..)

Patrik med gäster i Va Fan Hände drar på ett 4-hugg på utlägg och landar 2 st 7-9 kg. Peter Thörnqvist drar 3. Team Tess får 2 med en topp på 15,7 kg osv.

Efter några timmar mattas fisket av och det blir längre mellan huggen. 4 timmar senare når flaket fram till Grän och huggsexan återupprepas! Petri Koskela och Irina Plym drar på ett 4-hugg och landar 3, den 4e släpper vid håven. De får ytterligare 2 fiskar. TrolleRille får fisk, Krogtäppan får fisk osv.

Jag tror att det här var årets kulmen men det kommer mer fisk, det kommer att passera fisk ytterligare 4-5 veckor och blir det inte för varmt i vattnet kommer det att fortsätta vara bra fiske! I näten vid landsort brukar dom få bäst veckan efter midsommar.Singö.
Lördagsfisket på Singö blåste bort. I dyningarna på söndagen var det mkt bra fiske. Team Bälinge dominerade med mängder av påslag. Tyvärr högg fisken ofta slarvigt och mängder med fisk brändes. Under kvällswfisket fick nämnda Bälinge ett trippelhugg och landade efter div kaos alla tre fiskar med en topp på 12,6 kg Efter lite sammanställning landades det knappt 30 lax på 15 båtar. Dock mycket "småfisk" på 5-8 kg.

Vi hade planerat en 4 dagars vid Singö. Vi slog ihjäl kulingen på söndagen genom att tröstfiska mängder av gädda vid en liten mar. Under lördagen hade vi bra fiske med 2 dubbelhugg och 3 singelhugg. Dock ingen över 10 kg. Efter att ha lyssnat på vädret med idel kulingvarningar på Ålandshav mån-tis bestämde vi oss för att köra ett "manligt" pass ända in i kaklet under söndagskvällen. Därefter åka till nynäs under natten för att bedriva 2 dagar runt landsort. (ett manligt pass är + 15 timmar, vi körde 16..)

Under måndagen får vi ett grymt påslag på cyklande riggen som gått ner till 20 ft. Efter en fantastisk rusning med en övervarvande rulle klantar vi bort fisken vid håven. Fisken gör 4 saltomortaler vid båten och släpper. Man kan också kalla det en skonsam C&R om det låter bättre... Det känns i alla fall bättre.

Vi har därefter ett bomhugg på en Dipsy. Tisdagen går vi bom, en smäll på riggen är allt som händer. Nåja, nya friska tag efter midsommar. Då ska vi ta en som platsar på listan.

Apropå listan, Team Bälinge ligger bra till som kungar på listan, tror de har 9 nu. Rille i TrolleRille är nog den som flåsar närmast. Största laxen på listan, Team 180 21,58 kg blir nog svårslagen.


Jimmy

Jimmy Johansson

jimmy@berras.com

08-7402020
________________________________________________________________________

14-06-03 Helgens Fiske


Det var mycket bra fiske i Nynäshamn i helgen! Framförallt vid Landsort. Micke Häll i Team 180 tog årets hittills största lax i Sverige iår under lördagen! Laxen vägde 21,58 kg och var 126 cm lång. Den tog på västsidan av öja och bet på en Ismo Magnum Original.

Micke Häll i Team 180 med en riktigt fin 21,58kg

Det var flera fina fiskar från området, Järnet tillsammans med Jorma tog en fin 14 kg, min arbetskollega Olle tog också en 14 kg. Uppe vid Grän fick Jesper Ejemo en 19,5 kg.

Jesper Ejemo med 19,5kg lax. Stort grattis!

Under söndagens fiske tog Micke Häll ytterligare en fin fisk på 15,2 kg som nappade på en Rhino Trolling Spoon. Filip och Axel i Thunder On The Water drog en 16,2 kg vid Grän. Patrik i Va Fan Hände fick dubbelhugg vid Landsort, själv i båten klantade han bort den ena, en fisk på 13 - 14 kg och landade den andra 11,06 kg. Daniel Ericsson drog också på ett dubbelhugg och landade en 10 +.

En annan rolig incident är Victor Anetoft inblandad i. Han fick laxtrolling prylar i födelsedags present i veckan. Var inne och kompletterade lite under torsdagen och gled ut vid Landsort i söndags. Han drar omgående på en fantastiskt fin 13,5 kg på en Dipsy! Han åker i land för att pusta ut och reda ut allt trassel. När han är klar en stund senare åker han ut och drar en på 5,5 kg!

Under måndagen var Peter Thörnqvist ute och hade race vid Landsort. Han drar 3 laxar, bränner 1 i ett dubbelhugg och landar dessutom en havsöring! Samtliga laxar väger över 10 kg.

Uppe vid Singö är det trögare. Under lördagen är det uppskattningsvis 20 båtar uppe och det tas ca 5 laxar. Team Bälinge håller låda och drar på 5 laxar men bränner 3. De fiskarna de landar väger 13,5 och 10,5 kg. Under söndagen fortsätter det tröga fisket och ca 25 båtar landar 4-5 fiskar. Under måndagen är det ca 10 båtar ute och det landas 4 fiskar. Vi själva fiskar Singö 3 dgr. På måndagskvällen nappar det det slutligen på ett ytspö. Efter 7 sek kliver fisken av.. Surt..

Jag tror att den ihållande nordanvinden har stoppat upp fisken. För att få fart på Singöfisket krävs nog en vindkantring. Gissningsvis har Nynäsfisket 2 - 3 riktigt bra helger framför sig och Singöfisket 3-4 topp helger.

Jimmy Johansson

jimmy@berras.com

08-7402020
________________________________________________________________________

14-05-28 Laxcup Nynäshamn 2014


Så var Laxcup 2014 avslutad. Det blev en spännande tävling med bra fiske i fantastiskt försommarväder!

32 båtar kom till start. Första dagen fångas 11 st laxar. Största laxen fångas av Team Patriks Fiske och mäts till 116 cm och bedöms väga runt 16 kg. Fisken fångas öster om Grän bältet och narras av en Ismo Magnum. Efter första dagen leder CWC/Humminbird med 2 laxar på 100 resp 103 cm ( ca 10 och 12 kg ). Team F1 Salmon har också 2 laxar, 110 och 80 cm ( ca 15 resp 8 kg ). Både CWC/Humminbird och F1 Salmon har fiskat vid Landsort. Landsortfisket är klart bäst dag 1. Team Strike får en 109 cm ( ca 12 kg) Team Silverback 83 cm, Team RKFN och jag tror att Team 180 också fiskade här och de landar en 98 cm fisk.

Uppe vid Grän lyckas Team Thunder On The Water lura upp en 85 cm ( 6- 7 kg), RKFN 86 cm och fjolårs segrarna 4 Reel 82 cm. I området lyckas också Team Va Fan Hände håva en drömlax på uppskattningsvis 20 kg. Tyvärr vill den inte vara med och leka utan blir sur och simmar rakt igenom håvgarnet! Team Nordsjö råkade ut för precis samma sak men med en mindre fisk på 6-7 kg. Det verkar som gummihåvarna är lite för skonsamma mot fisken...

Under tävlingens andra dag verkar en del av fisken ha gått vidare norrut upp mot Grän. Team 4 Reel landar tidigt en 106 cm ( ca 14 kg ). Team Thunder On The Water landar också tidigt 2 fiskar på 99 cm ( 10-11 kg ) och 97 cm ( 8-9 kg ). Något som Tar Filip och Axel upp i ledningen. Team RKFN lyckas också dra en fin 107 cm.

Nere vid Landsort fångas det fisk även under söndagen. ME Draget tar en 91 cm, Team Strike tar sin andra fisk, nu 79 cm. Team Gladsax tar en 107 cm på ca 12 kg. Trumman och Torbjörn tar sent på eftermiddagen ännu en lax , nu 103 cm och 12 kg. Fisken nappar på nya Ismo Magnum Giant.

Dagens Praktpjäs tar Team Krogtäppan uppe vid Huvudskär. De landar en lax på 121 cm! Bilden visar en praktlax i bra kondition. Enl Teamet pendlade vågen i båten mellan 20,5 och 22,5 kg.


Det är svårt det är att väga på havet. Min erfarenhet på den tiden vi först vägde fiskarna till sjöss och sedan på krönt våg vid invägningen är att det alltid är det lägsta värdet som gäller. Så 20,5 kg tycker jag verkar vara rimligt. Eller?

I den spännande sammanställningen vinner Team CWC/Humminbird. Team Thunder On The Water blir tvåa, båda Teamen fångar 3 fiskar. Trea blir RKFN med 2 fiskar.

Vi själva då? Jag som typ aldrig är sjuk insjuknade under fredagens träning och låg sedan däckad i 40 graders feber, illamående och med smärta i lungorna under lördag och söndag... Men nästa år, då jävlar!

Jag glädjs åt att det bjöds på bra fiske och lite extra åt att mina vapendragare Filip Holm i Thunder On The Water och Micke Snick och Pim i RKFN placerade sig bra i tävlingen. Samtidigt lider jag lite extra med en av mina andra fiskekamrater Patrik i Va Fan Hände som missade sin drömlax. I en håv han köpte av mig i butiken för mindre än 2 veckor sedan...

Nu följer flera veckor med spännande fiske både vid Nynäshamn/Landsort och Understen/singö. Mycket och grov fisk är på väg norrut. Fisket i Simrishamn har mattats betydligt sista vecka så jag antar att de fiskarna är på väg. Redan nu rapporteras riktigt bra fiske i Älvkarleby, så några har vi missat..

Jimmy Johansson

jimmy@berras.com

08-7402020
________________________________________________________________________

14-05-22 Laxrapport 19 Maj 2014

Laxfisket i Stockholm börjar komma igång. Några tappra båtar har under veckan varit ute och kämpat.

I fredags fick Micke Snick (Team RKFN) en lax på 13-14 kg på en Trophy Spoon Gula Faran.

Tommy Johansson i Team Matt-Kalle var ute samma dag uppe vid Huvudskär och håvade efter en tuff fight en grann lax som simmade rakt igenom håven.. Catch&Release.. Under lördagen fick Team Tess en lax på 12,5 kg vid Landsort, fisken tog på en Ismo Magnum fiskad i ytan. Under söndagen gjorde Teamet om bedriften och fick en lax stöpt i samma form på samma ställe!
Team Va Fan Hände fick en 5 kg på utlägg i samma vatten under lördagen.

Under söndagsfisket fick som sagt Tess en 12,5 kg från Landsort. Team Strike fick en 10+ strax innan. Tror även att Team 180 landade en 5 kg i området. Från Grän kom det också lite fisk. Micke Snick fick dubbelhugg och landade båda, 5 resp 8 kg. Fiskarna tog på rigg 15 och 45 ft. Team Trollerille fick en 5 kg och Team Dunken JR landade en praktfisk på ca 13 kg.
Allt ser mycket lovande ut inför årets höjdpunkt Laxcuppen som går nu i helgen 24/25 maj. Passa på och anmäl dig till årets mest prestigefulla tävling!

Jimmy Johansson

sportfiske@regalmarin.se

08-7108000
________________________________________________________________________

14-05-22 Summering Blekinge 2014


Jag och Filip Holm har fiskat i 8 dgr utanför Blekinge. Det har varit ett fantastiskt fiske med lax i alla storlekar. Vi fick 9 laxar över 10 kg med en topp på 16,72 kg. Den fisken var hela 119 cm lång men slank. Vi trodde att det var en fisk på 18-19 kg men det saknades lite ryggbredd.
Jag har som sagt fiskat med Berkley Big Game i 18 år utan incidenter. Fram till förra året körde vi med 0,38 men har gått upp 0,46. Nåväl, det var inte linans fel..

Absolut bästa betet var nya Toby Salmo Öhnerud fiskad på 60 ft. Andra beten som gick bra var Trophy Spoon Patrioten, NK S6 och Ismo Magnum Öhnerud.

Vi fick flest fiskar på rigg 45-60 ft men de flesta större tog som vanligt i ytan. Ovanligt mycket småfisk för att vara i Blekinge, men det blir nog så att alla storleksklasser blir fler när yrkesfisket begränsas. Vi fick nog 8-9 fenklippta laxar, så de blir fler och fler. Vi fick även en regnbåge runt knappa 2 kg.

Nu kör vi Nynäs i helgen och Laxcupen helgen efter.

Jimmy Johansson

jimmy@berras.com

08-7402020

13-06-14  Sen Laxrapport

Nationalhelgen bjöd på blandat fiske. Bästa fisket var nog i vattnen runt Nynäshamn.

Tidigt på morgonen, 04,40! Drar Daniel Eriksson i Team CWC på en riktig best utanför Landsorts sydspets och landar årets hittills största lax i Stockholm! Laxen väger 19,72 kg!! Fisken tar på en Ismo Magnum blå/silver i ytan.

Filip Holm var tillsammans med spöslaven Axel ute vid Grän. Direkt drar dom på ett dubbelhugg och landar den ena på 6 kg och bränner den andra på uppskattningsvis 10-11 kg vid håven. Sent på eftermiddagen landar de ytterligare en fisk på 7 kg. Rille i Trollerille låg i samma område och landade på eftermiddagen två fina laxar på 10,1 och 12 kg.

Järnet tog familjen till Gotska Sandön. På vägen hem kastade dom i några beten vid Kopparstenarna. På 4 timmars fiske landar dom 2 laxar på 6 resp 17,5 kg! Båda fiskarna tar på Trophy Spoon Patrioten i ytan.

Utanför Singö var fisket trögt under nationaldagen. Vi var uppskattningsvis 50 båtar i området. Det landas 5-6 fiskar. Vi tog en på 11,4 kg på en oblyad Toby Magnum (prototyp bete) och tappar två fiskar i ett dubbelhugg. De fiskarna tog på Trophy Coppertiger och Ismo Magnum Fruktkorgen blyade med 170 g bly.

Lördagen var däremot riktigt bra med flera stora fiskar landade. Vi hörde om fiskar på +17 och 19,2 kg. Mike Petersen i Team Spätta landade under lördagen en riktigt grann 18,5 kg (se bild ovan). Under resten av helgen var fisket i området ryckigt. De som träffade rätt fick ofta fler fiskar. Under söndagen tror jag att Team Bas fick 4 fiskar, Team Gladsax 4 st och Team Cape fick också 4. Många andra hade inte ett pet. Vi fick en på 13,7 kg tagen på en Ismo Magnum Märket blyad med 40 g.

Under måndagen togs det några granna laxar. Team Bas bordade en på 16,1 kg. Vi hörde över radion en bränd fisk på 18-20 kg som tappades vid båten. Strax efter drog det på rejält i vår båt. Vi landade en riktigt grann lax. 19,52 kg och 124 cm! Hade den fisken varit på väg till Älvkarleby hade den kunnat vägt 25 kg.. Laxen tog på prototyp betet från ABU. En Toby Salmo Magnum. 15 cm och 60 g.

Vi hade under 3 dagars testfiske landat 2 laxar och tappat en. Tobyn skiljer sig från alla andra trollingskedar med en snabb gång. Tyngden i betet gör att den låter mycket i vattnet och att den får ett väldigt brett fartregister. Fisken vi tappade tog när vi drillade en annan lax i 1,7 kts.

Under tisdagen hamnade vi i en riktig huggsexa. Vi hade 5 påslag men landade bara 1! 9,5 kg som tog en Ismo Magnum Fruktkorgen. Övriga fiskar nappade på Ismo Magnum Öhnerud, Flasher + Grizzly på 50 ft och Toby Magnum. Team Gladsax fick en på 13,5 på en Ismo Magnum Omvänd Popcorn. Lasse Hedberg hade premiärtur och landade en på 13 kg.

Vi har under senaste veckan fått rapporter om att nätfiskarna på Landsort haft fantastiskt med lax i näten. Det känns som allt är 1- 2 veckor sent så vi tror att det fina fisket håller i sig över midsommar i Nynäshamn och ytterligare någon vecka på Singö. En intressant detalj är att av de drygt 1400 laxar som fångades på Bornholm vägde en lax över 16 kg. Hittills har vi fått 18 st inrapporterade över 17 kg (varav 13 st Landsort-Grän) i Stockholmsområdet och det lär komma fler.

Jimmy Johansson

sportfiske@regalmarin.se

08-7108000
________________________________________________________________________

13-06-08  Laxcup Nynäshamn (CWC) 2013

Så var det återigen dags för en av årets höjdpunkter! Laxcupen.

Årets upplaga av Laxcupen är världens första Catch and Release-tävling efter östersjölax! Nu när HAV äntligen stoppat det yrkesmässiga fisket i havet och det är gott om lax kommer vi framöver inte få avliva lax med fettfena. När det var ont om lax var det ok... Politik. Nåväl, årets tävling är första försöket med C&R.

Fisket inför tävlingen hade varit förvånansvärt trögt vilket gjorde att vi la vårt testfiske under torsdagen  till Huvudskär. Kanske har fisken gått längre österut? Vi lyckas dra på två fiskar några distans ost Ålandsbredan men bränner båda. En av fiskarna var riktigt stor.. Min vapendragere från Karlshamn Filip Holm är ute ensam och drar en smällfet lax på 111 cm och 17,4 kg i Gränområdet.

Första tävlingsdagen åker vi naturligtvis tillbaka men kammar noll. Vi skyller på dimman. Daniel Eriksson i Team CWC 1 dominerar under första tävlingsdagen och leder. Team Dunken JR ligger tvåa med en lax och en öring. Totalt fångas 7 laxar och 1 öring under dagen. Båda toppteamen har fiskat på Grän.

Andra dagen väljer vi att fiska lite närmare land och satsar på Storskär och Kobben men kammar återigen noll. Enda fördelen med vårt val av platser är att vi inte såg en enda båt. Å andra sidan såg vi inte en enda lax heller. Dag 2 dominerar 4reel som landar 2 st 100 cm laxar och bränner en Gris. Peter i teamet är övertygad om att det var nytt pb. Även fjolårsvinnarna Team Nordsjö med min gamla teamkollega Lelle i spetsen har rock´n roll fiske men bränner 2 av 3 fiskar. Surt. Team Va Fan Hände tar sin andra fisk . Både 4reel, Nordsjö och Va fan Hände fiskar Grän. Vid Landsort tar Team CWC 2 med Trumman och Torbjörn en fisk och Trollerille landar också en. Inför sista dagen leder 4reel före Va Fan Hände och CWC1.

Tredje dagen,
tredje området. Vi tar en repa vid Grän på morgonen innan vi drar söderut mot Ekoknölen. Plötsligt drar det till på riggen! Fisken sitter på typ en sekund sedan tomt. Som Ismo skulle sagt, PERKELEEE!!

Vi kör runt i området i över 2 timmar utan resultat och åker vidare. Så händer det! Smack i backen! En rejält ythugg drar iväg och rullen skriker. Fisken gör en lång rusning, stannar, ökar tempot och drar iväg igen. Nu vet vi att det är en stor fisk. Plötsligt vänder fisken och rusar mot båten. Håkan tokvevar. En kort stund senare befinner sig fisken vid båten och jag håvar. Va fan hände? Kampen är över på 5 min och 18 sek.

Annars är fisket under söndagen trögt. Det landas ytterligare 2 laxar och 1 öring. Dunken Jr landar en lax sista dagen och avancerar till en 2:a plats i slutställningen. Team Nordsjö landar en liten 67 cm och kommer delad 4:a med Team CWC 1. Vår lax räcker till titeln Laxkung. Laxkung låter faktiskt ganska bra. Den titeln kan man leva med ett år. Laxen var 113 cm och vägde 17,1 kg.

Slutställni
1. 4reel                              3 laxar                                        290 cm 350
2. Team Dunken Jr            2 laxar, 1 öring                            263 cm 323 p
3. Va Fan Hände               2 laxar                                        185 cm 225
4. CWC 1 och Nordsjö     2 laxar                                        176 cm 21
5. Wolley                           1 lax, 1 öring                              157 cm 19

Totalt landas, mäts och återutsätts det 20 laxar och 2 havsöringar. Att landa och återutsätta lax, även stor är inga problem. Jag har återutsatt mycket fisk genom åren. Att mäta och fota är däremot svårt och något vi måste utveckla. Gränområdet dominerade årets tävling men under söndagen togs det två riktigt fina laxar vid Landsort. Ulf Lundmark landar en bjässe på 17,3 och Urban fångar en ännu större på 17,7 kg!

Jag tycker att tävlingsledningen gjorde det bästa av tävlingen. Inslaget att visa bilder på tidigare tävlingar under ”invägningen” var kul. Tävlingsledningen har också gjort ett imponerande jobb med prisbordet. CWC, Comstedt, Ursuit och även Suzuki har satsat väldigt hårt och prisbordet var imponerande.

Tycker också att Hasse och Trumman tog gliringar från vissa överförfriskade personer vid ”invägningen” bra. Det är inte Trumman och Hasse som tagit ”fettfenebeslutet”, även om man kan tro det när man hör kommentarerna. Pinsamt.. Jag tror heller inte att tidigare nämnda personer tänkt på alternativet till C&R...

Jimmy Johansson

sportfiske@regalmarin.se

08-7108000
________________________________________________________________________

13-05-28  Helgens laxfiske och årets första 10+

Årets första 10+ lax från Stockholm fångades under lördagen av Team Falcon vid Landsort.
Respekt!!

Under söndagens blåsväder tog  Team Järnet ytterligare fiskar. Han fick 2 laxar på 5,8 kg och 11,5 kg syd Öja. (Han kan i fiska i blåst också!) Laxarna tog på Ismo Magnum Karvasen i ytan och Ismo Magnum Gul/Flash Hot på riggen.

Vi hade tänkt fiska i Nynäs sönd-mån. Den dåliga väderprognosen fick oss att ta en chansning vid Singö istället. Vi belönades med 2 laxar på 9,5 och 10,5 kg. Den större tog på Flasher och Grizzly på 40 ft och den mindre tog en Ismo Magnum Märket i ytan.

Team F1 Salmon med Jari Hult fick en på  12,5 kg på en NK SPBE bakom en 70 g Kusamo paravan i samma område. Även Team Trolle fick en på dryga 9 kg i stort sett samtidigt. Fisken nappade på en Ismo Magnum 109. Strax innan våra fiskar tog Team Mörtsnurb årets hittills största på 17,2 kg. Fisken tog en Ismo Magnum Gul Flash på rigg.

Nu verkar fisket vara på gång på allvar. Pratade precis med Peter Thörnqvist som bränt en fisk på Landsortsspetsen. Ser förhoppningsfullt ut inför Laxcup Nynäshamn som startar på Fredag!

Jimmy Johansson

sportfiske@regalmarin.se

08-7108000
________________________________________________________________________

13-05-17  Laxfestivalen i Karlshamn

4 maj var det dags för årets höjdpunkt. Jag , Jimmy och Filip Holm beger oss ned till Blekingekusten för en veckas laxfiske i samband med årets laxfestival.

Söndagen den 5 maj. Laxfiske är lätt!
Efter att ha överanalyserat laxens vandring och vindarnas påverkan  under 51 veckor  är vi tvärsäkra på var laxen är och vad dom nappar på. Det märkliga är att vi får rätt! Under dagen duggar huggen tätt. Vi drar på 12 laxar varav ett 4- hugg och 2 dubbelhugg. Det fina fisket ger oss god träning för framtida c.o.r-fiske. Vädret är perfekt, Regalväder, 7-11 m/s och sol. Filip håller inte med. Han spyr istället.. Enda smolket i bägaren är att laxarna är små med Blekingemått mätt. Fiskarna väger mellan 4-7 kg.

Måndagen den 6 maj. Laxfiske är fortfarande ganska lätt.
Vi börjar i samma område och drar omgående på 3 laxar. Vi bestämmer oss för att söka vidare och kanske hitta lite grövre fisk. Efter 8 händelselösa timmar kommer vi in i samma område och drar på 4 till...
Vi bestämmer oss för att lämna området ”ifred” till tävlingen.

Tisdagen den 7 maj. Det flyter på
Under tisdagen söker vi av området som gick bra 2012. Efter en hel del sökande hittar vi fisk även här.
Vi drar 5 laxar med 2 som passerar 10+. Vi känner att vi har flyt. Det nappar på riggarna, det nappar på ytan och på båda sidor. Filip hävdar med en dåres envishet att ”hans” sida fiskat bäst. Något jag, med kaptens status i båten, bestämt förnekar.

Onsdagen den 8 maj. Fortfarande lätt.
Vi tar lite sovmorgon då det blåser lite. Vindarna ligger på 8-13 m/s från ost. Väl ute går det bra att köra. Vårt slit belönas med 5 laxar i vikter upp till 13 kg. 4 av fiskarna tog i ett mäktigt 4-hugg.
På onsdagskvällen trailar vi till Karlshamn. Vi hamnar i ett litet dilemma om vart vi ska köra. Vi har haft mkt bra fiske på 2 ställen. Vi bestämmer oss för att fiska på det stället som levererat senast. Platser är en färskvara.
Ett mörkt moln har dock tornat upp sig på himlen. Tidigt i veckan hade SMHI lovat blåsväder under tävlingen, något som skulle passat oss utmärkt. Nu har dom ändrat sig (måste vara första gången SMHI ändrar sig, not...)
Nu lovar de istället obefintliga vindar i 3 dagar. Och Team Järnet, mysfiskarna är på väg ner. Ve och fasa!!!

Torsdagen den 9 maj. Laxfiske är svårt ibland
Första tävlingsdagen. Självklart bleke.. Lite dimma också. Fan.
Mitt på dagen drar vi på en lax på riggen. Den släpper efter 20 sek. Fan igen.
Inte minsta vindpust på hela dagen. Första dagen är trög, för alla. Endast 14 laxar vägs in på 40 båtar.
Tävlingen toppas av lokalteamet Jålly Råger som lyckas med bedriften att väga in 3 laxar. På andra plats ligger Herman/Olsson med 2 laxar och trea yrkesfiskarna från Hjälmaren Team Båtsam med 2 laxar.
Lite hopp infinner sig ändå i Regalteamet. Det krävs inte så mycket för att blanda sig  i leken igen. Större hjältar än vi har bommat...

Fredagen den 10 maj. Det börjar arta sig.
Bleke igen..
Vi åker till vårt ”superställe” från första dagarna. Vi hinner köra igenom punkterna i en timme utan resultat när Järnet ringer. Det är fortfarande oklart hur det gick till, mobiltäckningen härute är obefintlig. Järnet hade redan dragit 3!! Vi klurade 1 min. Sen rev vi och åkte ytterligare 8 M åt SV mot Järnet och förhoppningsvis laxarna.
Vi lyckas dra 3 fina runt 9-12 kg och 1 mindre lax. Bränner dessutom ytterligare en bra fisk. Tack Järnet!! Trots bleke, vi kanske börjar lära oss finvädersfisket?
Fler än vi har upptäckt att fisken befinner sig halvvägs till Bornholm. Det är en mäktig syn att se 40 trollingbåtar mitt på havet utan att se land någonstans. Dag 2 vägs det in 49 laxar. Järnet leder med totalt 8 laxar, Team Silver ligger 2:a och Team MMA 3:a. Själva ligger vi och smyger på en 4:e plats. Slagläge inför finaldagen!

Lördagen 11 maj. Jävla skitlaxar! (citat Filip Holm)
Vi är så självsäkra när vi åker ut de 30 M till ”vårt” ställe att jag inte ens är orolig över Stefans reaktion när han får fakturan på bensinen.
Det är bleke igen.. Men det är lugnt, vi har knäckt koden. Under fredagen hittade vi en varmvattenfläck med en kraftfull ström. När vi närmar oss tror vi att temperaturen ska stiga. Havet har ju legat still under natten. Temperaturen stiger inte! Den sjunker, kraftigt! Betesfisken är borta och likaså laxen. Vi är logiska och tror att laxen har gått med vinden. Det har den inte.
Den har gått mot vinden. Utom tävlan ligger Team Nordsjö 0,8 M väst om oss och har racerfiske. Vi förstår det bara inte förrän vi kommit i land.
Vi har bestämt att fiska till 15,15. 15,08 river det till på ett Fulismo fiskad på 50 ft. Det är kul i 2 min, sen släpper fisken. "Jävla skitlaxar" säger Filip.
Väl i hamn har många team fiskat riktigt bra och det fångas 35 laxar på den sista avkortade dagen.
Järnet lyckas bryta upp ytterligare 2 fina 13+ laxar och kniper segern före Team Jålly Råger och Team MMA på 3e platsen.
Team Kiwi Girl blir laxkungar med en smällfet 17,3 kg lax. Deras balja var imponerande sista dagen med 5st 10+ fiskar varav 2st +15.
Vi kommer till slut 10a.

Summering
Det var väldigt mycket fisk i området. Det svåra var att fisken flyttade på sig hela tiden i samband med att vattentemperaturen drog iväg. När vi kom ner fanns det fläckar under 5 grader. På kvällen under fredagen när solen legat på hela dagen hade ytvattnet värmts upp till över 10 grader.
Den stora merparten av fisken togs riktigt långt ut. Det kan bidra till att det inte togs någon 20+ under tävlingen. Historien antyder att de största fiskarna gärna går nära land.
Vi fick fisk från 20 g i ytan ned till 60 ft. De beten som gick bäst var Ismo Magnum Märket, Ismo Magnum Karvasen Special, Ismo Magnum Ful-Ismo, Trophy Spoon Mossa och Trophy Spoon Cops.
Ett märkligt(?) sammanträffande är att Team Järnet vunnit laxfestivalen 2 gånger 2008 och 2013. Båda gångerna har det varit bleke alla tävlingsdagar.
Det sämsta med tävlingen var att Järnet hade enorm framgång med sina svindyra Cannonriggar med cyklingsfunktion. Dags att belåna huset igen??
Snart är det Laxcup Nynäshamn. Då jädrar !


Jimmy Johansson

sportfiske@regalmarin.se

08-7108000
________________________________________________________________________

13-05-17  Laxfestivalen i Karlshamn

4 maj var det dags för årets höjdpunkt. Jag , Jimmy och Filip Holm beger oss ned till Blekingekusten för en veckas laxfiske i samband med årets laxfestival.

Söndagen den 5 maj. Laxfiske är lätt!
Efter att ha överanalyserat laxens vandring och vindarnas påverkan  under 51 veckor  är vi tvärsäkra på var laxen är och vad dom nappar på. Det märkliga är att vi får rätt! Under dagen duggar huggen tätt. Vi drar på 12 laxar varav ett 4- hugg och 2 dubbelhugg. Det fina fisket ger oss god träning för framtida c.o.r-fiske. Vädret är perfekt, Regalväder, 7-11 m/s och sol. Filip håller inte med. Han spyr istället.. Enda smolket i bägaren är att laxarna är små med Blekingemått mätt. Fiskarna väger mellan 4-7 kg.

Måndagen den 6 maj. Laxfiske är fortfarande ganska lätt.
Vi börjar i samma område och drar omgående på 3 laxar. Vi bestämmer oss för att söka vidare och kanske hitta lite grövre fisk. Efter 8 händelselösa timmar kommer vi in i samma område och drar på 4 till...
Vi bestämmer oss för att lämna området ”ifred” till tävlingen.

Tisdagen den 7 maj. Det flyter på
Under tisdagen söker vi av området som gick bra 2012. Efter en hel del sökande hittar vi fisk även här.
Vi drar 5 laxar med 2 som passerar 10+. Vi känner att vi har flyt. Det nappar på riggarna, det nappar på ytan och på båda sidor. Filip hävdar med en dåres envishet att ”hans” sida fiskat bäst. Något jag, med kaptens status i båten, bestämt förnekar.

Onsdagen den 8 maj. Fortfarande lätt.
Vi tar lite sovmorgon då det blåser lite. Vindarna ligger på 8-13 m/s från ost. Väl ute går det bra att köra. Vårt slit belönas med 5 laxar i vikter upp till 13 kg. 4 av fiskarna tog i ett mäktigt 4-hugg.
På onsdagskvällen trailar vi till Karlshamn. Vi hamnar i ett litet dilemma om vart vi ska köra. Vi har haft mkt bra fiske på 2 ställen. Vi bestämmer oss för att fiska på det stället som levererat senast. Platser är en färskvara.
Ett mörkt moln har dock tornat upp sig på himlen. Tidigt i veckan hade SMHI lovat blåsväder under tävlingen, något som skulle passat oss utmärkt. Nu har dom ändrat sig (måste vara första gången SMHI ändrar sig, not...)
Nu lovar de istället obefintliga vindar i 3 dagar. Och Team Järnet, mysfiskarna är på väg ner. Ve och fasa!!!

Torsdagen den 9 maj. Laxfiske är svårt ibland
Första tävlingsdagen. Självklart bleke.. Lite dimma också. Fan.
Mitt på dagen drar vi på en lax på riggen. Den släpper efter 20 sek. Fan igen.
Inte minsta vindpust på hela dagen. Första dagen är trög, för alla. Endast 14 laxar vägs in på 40 båtar.
Tävlingen toppas av lokalteamet Jålly Råger som lyckas med bedriften att väga in 3 laxar. På andra plats ligger Herman/Olsson med 2 laxar och trea yrkesfiskarna från Hjälmaren Team Båtsam med 2 laxar.
Lite hopp infinner sig ändå i Regalteamet. Det krävs inte så mycket för att blanda sig  i leken igen. Större hjältar än vi har bommat...

Fredagen den 10 maj. Det börjar arta sig.
Bleke igen..
Vi åker till vårt ”superställe” från första dagarna. Vi hinner köra igenom punkterna i en timme utan resultat när Järnet ringer. Det är fortfarande oklart hur det gick till, mobiltäckningen härute är obefintlig. Järnet hade redan dragit 3!! Vi klurade 1 min. Sen rev vi och åkte ytterligare 8 M åt SV mot Järnet och förhoppningsvis laxarna.
Vi lyckas dra 3 fina runt 9-12 kg och 1 mindre lax. Bränner dessutom ytterligare en bra fisk. Tack Järnet!! Trots bleke, vi kanske börjar lära oss finvädersfisket?
Fler än vi har upptäckt att fisken befinner sig halvvägs till Bornholm. Det är en mäktig syn att se 40 trollingbåtar mitt på havet utan att se land någonstans. Dag 2 vägs det in 49 laxar. Järnet leder med totalt 8 laxar, Team Silver ligger 2:a och Team MMA 3:a. Själva ligger vi och smyger på en 4:e plats. Slagläge inför finaldagen!

Lördagen 11 maj. Jävla skitlaxar! (citat Filip Holm)
Vi är så självsäkra när vi åker ut de 30 M till ”vårt” ställe att jag inte ens är orolig över Stefans reaktion när han får fakturan på bensinen.
Det är bleke igen.. Men det är lugnt, vi har knäckt koden. Under fredagen hittade vi en varmvattenfläck med en kraftfull ström. När vi närmar oss tror vi att temperaturen ska stiga. Havet har ju legat still under natten. Temperaturen stiger inte! Den sjunker, kraftigt! Betesfisken är borta och likaså laxen. Vi är logiska och tror att laxen har gått med vinden. Det har den inte.
Den har gått mot vinden. Utom tävlan ligger Team Nordsjö 0,8 M väst om oss och har racerfiske. Vi förstår det bara inte förrän vi kommit i land.
Vi har bestämt att fiska till 15,15. 15,08 river det till på ett Fulismo fiskad på 50 ft. Det är kul i 2 min, sen släpper fisken. "Jävla skitlaxar" säger Filip.
Väl i hamn har många team fiskat riktigt bra och det fångas 35 laxar på den sista avkortade dagen.
Järnet lyckas bryta upp ytterligare 2 fina 13+ laxar och kniper segern före Team Jålly Råger och Team MMA på 3e platsen.
Team Kiwi Girl blir laxkungar med en smällfet 17,3 kg lax. Deras balja var imponerande sista dagen med 5st 10+ fiskar varav 2st +15.
Vi kommer till slut 10a.

Summering
Det var väldigt mycket fisk i området. Det svåra var att fisken flyttade på sig hela tiden i samband med att vattentemperaturen drog iväg. När vi kom ner fanns det fläckar under 5 grader. På kvällen under fredagen när solen legat på hela dagen hade ytvattnet värmts upp till över 10 grader.
Den stora merparten av fisken togs riktigt långt ut. Det kan bidra till att det inte togs någon 20+ under tävlingen. Historien antyder att de största fiskarna gärna går nära land.
Vi fick fisk från 20 g i ytan ned till 60 ft. De beten som gick bäst var Ismo Magnum Märket, Ismo Magnum Karvasen Special, Ismo Magnum Ful-Ismo, Trophy Spoon Mossa och Trophy Spoon Cops.
Ett märkligt(?) sammanträffande är att Team Järnet vunnit laxfestivalen 2 gånger 2008 och 2013. Båda gångerna har det varit bleke alla tävlingsdagar.
Det sämsta med tävlingen var att Järnet hade enorm framgång med sina svindyra Cannonriggar med cyklingsfunktion. Dags att belåna huset igen??
Snart är det Laxcup Nynäshamn. Då jädrar !


Jimmy Johansson

sportfiske@regalmarin.se

08-7108000
________________________________________________________________________

13-04-13  Påsklax i Ystad

Var under påskhelgen nere i Ystad tillsammans med svågern Fredrik Näslund. Ystad var en ny, trevlig bekantskap. Bilresan från Stockholm tar ca 8h (65 mil). Hamnen har en bra sjösättningsramp, nära till flera bensinstationer, affärer och restauranger. Vi bodde under vistelsen i båten. Något jag föredrar då man slipper packa i och ur båten varje dag = spar tid = mer timmar på sjön..

Nätterna var kyliga med ner till -9 men min Wallasvärmare höll behaglig temperatur i båten.
Första dagen, långfredagen var tuff, 8- 11 m/s och toppar på 13 m/s. Efter 3 h gav besättningen upp och bad om nåd. Fredrik hade säkert spytt 15 ggr under den korta tiden. För första gången någonsin (och sista!) bryter vi och åker iland pga sjösjuka.

Lördagen var lugnare och vi hittade bra med fisk. Fisken stod fläckvis. Hittade man inte rätt blev det inget, kom man rätt nappade det friskt.  Fisken tog på väldigt olika djup. Från 20 g bly ned till 60 ft (18 m). Största fisken under lördagen vägde 10+ kg.

Söndagen bjöd på bra väder. Vi hade det trögt under morgonen (lätt att bli fartblind när det är bra med fisk. Under ”suråren” satte vi ett personligt rekord med 7 bomdagar i rad! Nu tycker man att det är trögt med singelhugg...) Mitt på dagen hittade vi rätt. B.l.a fick vi ett klockrent 6-hugg och lyckades borda alla 6 fiskarna. Största fisken under söndagen var 9+ kg.
På måndagen fiskade vi några timmar innan det var dags att åka hem. Vi fick en och tappade en direkt på utlägg. Sen dog fisket helt.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att vattnet var kallt.. 1,2-1,5 grader på mitt ekolod. Vinden låg under hela påsken på No - N vilket förmodligen hjälpte till att fylla på med fisk i området. Flertalet av laxarna var fettfeneklippta! Något jag aldrig varit med om tidigare. Det kanske ligger något i H.A.V påstående att Sverige klipper samtliga odlade fiskar from 2012 (jag tror inte att finnarna klipper någon fisk). De få fiskar vi behöll (flertalet återutsattes) hade spigg, skarpsill och sill i magen. Förmodligen är det blandade maginnehållet förklaringen till att laxen fanns på alla nivåer i vattenlagret.

Fisket bedrevs ganska långt ut från kusten 12 – 15 Nm. Det verkade som att det fanns fisk utefter större delen av sydkusten. Fisket var minst lika bra utanför Kåseberga (10-15 Nm ost Ystad).

De beten som vi fick bäst på var Ismo Magnum Cops, Ismo Magnum Patrioten, Ismo Magnum Öhnerud, Ismo Magnum Märket, Trophy Spoon Cops, och allra bäst på Trophy Spoon Coppertiger.


Jimmy Johansson

sportfiske@regalmarin.se

08-7108000
________________________________________________________________________

 

 

COPYRIGHT: Regal Sportfiske. All form av kopiering förbjuden, alla rättigheter förbehållna...
NYHETER  |  WEB-SHOP  |  RAPPORT-STHLM  |  FISKE-TIPS  |  TÄVLING  |
Regal Sportfiske  -  Vårby Allé 53  -  143 30 Vårby (Stockholm) Öppet: vardag 09.30-18.00, Lördag-söndag 10.00-15.00
Telefon: 08 - 740 20 20   -  E-post: sportfiske@regalmarin.se