Denna sida
uppdaterad:
2001-04-22

STM-Ranking


TÄVLINGAR

TÄVLINGs
AKTUELLT!

Tidigare
REFERAT
från 2000


STM-NYTT

RANKING
lista, STM

Aktuell STM
STÄLLNING

STHLMs
listan, STM

SLUT-Ställning
för år 2000

TÄVLINGS
KALENDER

Om STM


ARKIVET

REFERAT
från 1999

REFERAT
från 1998

Nyhet Butik Rapport Tips Tavling e-post

Tavlingar

Bild laddas...


TÄVLINGS-RAPPORTER från år 1999

AKTUELLT FRÅN STM, RAPPORT FRÅN STM-VÄTTERN...
LAXCUP VÄTTERN OCH ACHOVY SPECIAL

SOM VÄNTAT TOG danskarna Fy o Bi hem totalsegern i Swedish Trolling Masters. Efter att återigen fiskat i en klass för sig, vann de sista deltävlingen också och stod efter detta som överlägsna vinnare. I de fyra deltävlingar som de deltagit i, har de placerat sig som tvåa, etta, tvåa, etta!! Fullständigt outstanding.

      Fu o BiPosttjänstemannen Jan Svenstrup och muraren Martin Jensen kan åka hem till Danmark och titulera sig som europamästare i laxtrolling. Tyvärr är det tveksamt om vi får se dessa sympatiska herrar i nästa års Trolling Masters.
Jan berättar att det tär på ekonomin att resa runt träna och tävla på det sätt som det gjort. Här kan man verkligen mynta uttrycket: "det kostar att ligga på topp".
Totaltvåan Rival (Björn och Roy Jirkhem) hade aldrig någon riktig chans i sista deltävlingen. Efter 142 dagar på sjön detta år, fiskade de utan "go" och hamnade långt, långt ned i resultatlistan. Trea blev Hallsbergs Gummi utan att behöva förbättra sina poäng på Vättern. Fyran och femman, Borgs Motor Kumla och Ivandraget ifrån Stockholm hamnade på samma slutpoäng. Där fick den sammanlagda fiskvikten fälla avgörandet till Borgs Motors fördel.
Ivan Terzi med besättning Alpo Tila och Arne Pontan (Team Ivandraget) har något överraskande gjort en mycket fin tävlingssäsong. Förra året visade man ingenting. Förbättringen förklarar Ivan med att i år har man fiskat istället för att filma.

Anchovy Specials hemliga vapen
I den lokala tävlingen (Laxcup Vättern) där förstapriset var en Hawairesa för teamet och deltagande i världsfinalen, deltog flera toppteam från Finland, bl.a. finska mästarna Anchovy Special. I en lånad båt (deras egen fick motorhaveri dagen innan tävlingen) och i ett vatten de aldrig fiskat i förut, slog de hela den övriga trollingeliten.
Deras hemliga vapen var siklöja med den speciella beteshållaren Anchovy Special. Övriga team hängde i stora klasar runt finnarna för att få information om denna fiskemetod.

Trolling eller mete ...?
Att fiska med naturligt agn har prövats av de flesta team, men metoderna har tydligen inte varit de rätta, eftersom fiskesättet inte slagit igenom ordentligt tidigare. I Canada vet vi att man använder naturligt agn sedan lång tid tillbaka.
Vi på Regal skall naturligtvis lära oss detta snarast och kommer att börja
sälja Anchovy Special redan denna månad hoppas vi. Se kommande information här på RegalWEB.
Diskussioner om detta är trolling eller mete förekom under tävlingen. Visst körde finnarna väldigt långsamt, men så länge båten framförs med motor och inte med vindens hjälp, och man med farten vill påverka betets rörelse, måste det betecknas som trolling.

Fisket avblåst efter halva tiden
Fisket under tävlingen var mycket bra. Så vitt jag vet har det aldrig fångats så mycket fisk som i år under Laxcup Vättern. Hela 152 båtlag deltog.
Andra dagens fadäs, där tävlingsledningen avblåste fisket efter halva tiden, men inte fick fram meddelandet till alla team, måste betecknas som ett olycksfall i arbetet. Man fattade det enda rätta beslutet och räknade även denna dag, trots vilda protester från framför allt vissa team som fiskat dåligt. Man kan inte kollektivt straffa ut de team som fiskat bra och följt reglerna, för att ett fåtal fiskat över tävlingstiden. Och framför allt kan man inte ha 300 personer i domarkommittén! Ni som var med vet vad jag menar.
VHF-tvång kommer nu att införas på så gott som alla tävlingar, och därmed försvinner problemet med att nå alla båtar.
Nu ser vi med spänning fram emot nästa års Trolling Masters, där säkert Janne Olsson och Svenne Andersson från Fiskejournalen har några nyheter med i bagaget.

Av STEFAN WEGNELIUS för Regal Sportfiske | tel: 08-710 80 00 | e-post:

Resultat STM VÄTTERN 1999  (Se även slut-ställningen i STM   )

1.   Fy o Bi, Danmark
2.   Manic Fishing, Örebro
3.   Trouth, Uppsala
4.   Jassis, Avesta
5.   Ivandraget, Stockholm
6.   Hallsbergs Gummi, Lysekil
7.   Helga, Tibro
8.   Jaffa, Tibro
9.   Marin Fritid Honda, Kumla
10.  Borgs Motor, Kumla
      11.  No Fear, Karlsborg
12.  ASFK Ljung, Lövsjö
13.  Sporting, Örebro
14.  Rövitt, Degerfors
15.  Wallstål, Motala
16.  Regal, Stockholm
17.  Nydalen, Motala
18.  Ryds, Ryd
19.  Gute, Visby
20  Strike, Stockholm


AKTUELLT FRÅN STM, INFÖR STM-VÄTTERN...
INFÖR LAXCUP VÄTTERN 4-6 NOVEMBER

FISKET PÅ VÄTTERN sista tiden har varit mycket bra. Team Jaffa från Tibro berättar att de häromdagen hade kanonfiske med ett helt gäng godkända laxar. En grannbåt till dem fick full pott, 10 stycken! Likaså tävlingsledaren Peter Prag (som även guidar) talar om bra fiske de få gånger han har haft tid att komma ut.

      Intresset för tävlingen är mycket stort. Naturligtvis lockar världsfinalen på Hawai extra. Att få representera Sverige "over there" blir en riktig höjdare. Vinnarteamet i denna tävling blir direktkvalificerad dit.
Denna tävling är också finalen på årets Trolling Masters. Två team är särklassiga: Fy og Bi, Danmark och Rival från Göteborg. Rival måste vinna på Vättern för att gå ikapp danskarna och ta hem slutsegern. Björn Jirkhem & co ligger med all säkerhet i nu dagarna före tävlingen för att ha grepp om var laxen finns för tillfället.
Men att vinna en fisketävling när man måste vinna är näst intill omöjligt. Nej, det blir team Fy og Bi som blir totalsegrare i Swedish Trolling Masters 1999!
Kampen om platserna närmast efter ettan och tvåan blir desto hårdare. I princip alla team som har tio poäng eller mer, har chans att bli totaltrea.
Hallsbergs Gummi, Camyti Suzuki, Branheim och Borgs Motor har räknat tre deltävlingar och måste komma bland de fem bästa för att förbättra sina poäng. BBL, Swede Riggers, Tinca och Regal får tillgodoräkna sig full pott och har stora chanser till avancemang.

Vinnaren representerar Sverige "over there"
Observera att det är vinnaren av denna enskilda tävling som får åka till Hawai. Här finns flera andra kandidater än ovan nämnda. Fjolårssegrarna i STM, Helga ifrån Tibro, har här hemmavatten och hör till de absoluta favoriterna. Team Big Catch, som knappt deltagit i år, är ett annat favoritteam, om de ställer upp.
Vädret helgen före tävlingen tycks domineras av blåst, vilket missgynnar fisket. Betesfisken skingras och med den laxen. Blir det ingen stabilisering kommer det förmodligen bli svårfiskat.
Vi i team Regal I (Jimmy o Stefan) deltar som vanligt med vår trogna Utternbåt. Vi hoppas kunna ge rapporter både innan och under tävlingen.

Av STEFAN WEGNELIUS för Regal Sportfiske | tel: 08-710 80 00 | e-post:


AKTUELLT FRÅN STM, INFÖR STM-VÄTTERN...
DET BÅDAR GOTT INFÖR LAXCUP VÄTTERN!

LAXFISKET BLIR NU allt bättre på VÄTTERN i takt med att vattentemperaturen sjunker. Det har varit lite trögt under hösten men nu tycks det komma igång.

      Undertecknad och teamkamraten Jimmy Johansson passade på, i samband med en arbetsresa till Husqvarna, att stanna till i GRANVIK under söndagen. Och resultatet uteblev inte. En av de största laxarna som tagits i år på Vättern fick vi glädjen att fånga. Hela 9,1 kg blank insjölax inte långt från utgångshamnen i Granvik i ytan på en Bomber 15A. Dessutom fick vi en bonuslax på 3,4 kg (rigg) samt en tappad fisk av okänd storlek (också i ytan) på exakt samma fläck som den stora högg på.
Flera andra team kom också in med godkända fiskar, varför man kan konstatera att laxen börjar samlas i norra Vättern. De gigantiska betesstim som brukar samlas utanför AXSTÅL på senhösten, syntes däremot inte till.
Vattentemperaturen i ytan är fortfarande ganska hög, 13 grader. Och samma temp är det långt ned i vattenlagren. Fisken tar både i ytan och på djup ned till 80 fot. Förra årets problem, med en mycket stor andel fisk under måttet, uteblir förhoppningsvis i år. Visst tas det många smålaxar men inte alls i samma utsträckning som i fjol.
Det bådar gott inför Laxcup Vättern!

Av STEFAN WEGNELIUS för Regal Sportfiske | tel: 08-710 80 00 | e-post:


AKTUELLT FRÅN STM...
STM ARRANGÖREN SVARAR PÅ KRITIKEN

Under Vänerblänket har Jan Olsson svarat på våra kritiska ord om Hammaröträffen. Han skriver:

"Tveklöst var fisket mycket dåligt under Hammaröträffen. Men att med nedanstående oinitierade citat från Regal Marin lasta arrangören VSF för detta är inte fair.
-I norra Vänern, där tävlingen var förlagd, finns vid denna tid på året endast färgad öring (lekfisk som är mycket svårflörtad) och fiskarter som inte räknas i tävlingen (gädda, abborre, gös mm). Ytterst få laxar uppehåller sig här.
Med 15 års erfarenhet av trollingarrangemang runt om i Vänern hade VSF valt tävlingsplatsen, därför att under normala omständigheter finns i området stor och mycket välkonditionerad fisk vid denna tid. Fiskeriverkets statistik publicerad 1998 visar att merparetn av stigningarna i Klarälven av såväl Klarälvs- som Gullspångslax sker från vecka 30 t o m vecka 38. År 1997 var medelviketn på de under avelsfiske i Klarälven fångade Gullspångslaxarna 5,53 kg och öringarna 6,02 kg. I statistiken framgår också att fångsterna där ökar beroende på ett ökat uppsteg i Klarälven.
Man kan dra en parallell med Laxfestivalen i Blekinge i maj och ansamlingen av stor vandringsfisk i inre Hanöbukten. Är man på jakt efter uppväxare då får man även där söka den fisken längre ut och på djupare vatten. Normalt så uppträder dock uppväxarna i Vänern närmare land än vad de gör i Hanöbukten.
Även Per Stjernlöf som under många år skötte Storfisk Vänern säger att det alltid i september fångats stor och konditionsstark fisk i regionen, men att sensommarens och höstens ostliga vindförhållanden varit exceptionella i norra Vänern, vilket gjort fisket ovanligt svårt. Man kan dock inte i elfte timmen ändra en trollingträff som spikats för ca ett år sedan, säger Per."

      Regal kommenterar...
Har vi uttryckt oss klumpigt i denna del av vår kritik, så tar vi tillbaka det. Vi grundade vårt påstående dels på egen erfarenhet (5 dagars fiske utan en godkänd fisk), dels på vad andra lokala fiskare berättat för oss, att vårfisket är bäst i södra Värmlandssjön och höstfisket är bäst i Dalbosjön. Få trollare fiskar i Hammaröområdet före slutet av september.
Även om vi inte är några Vänerexperter, så tycker vi det är lite fel av Janne Olsson att dra paralleller med Laxfestivalen i Karlshamn.
Vattentemperaturen i Vänern är nog även under normala omständigheter högre i mitten av september än vad den är första delen av maj i Hanöbukten (Laxfestivalen) och därmed mer svårflörtad fisk. Och skulle tävlingen vara inriktad på vandringsfisk som skulle upp i Klarälven, så förstår vi ännu mindre varför man inte hade ett begränsat tävlingsområde. Under Laxfestivalen i Karlshamn har man infört detta, just för att förhindra att vissa båtar åker långt ut och fiskar på uppväxare!
Vi vill kraftfullt understryka, att vi inte har något som helst negativt att säga om VSF:s arrangemang under tävlingsdagarna. Detta sköttes helt klanderfritt. Likaså tycker vi att Janne Olsson gör ett fantastiskt arbete som håller igång denna koloss till tävling som STM blivit. Vad vi vill med vår kritik, är att belysa hur vi tävlande ser på STM, och hur vi kanske kan påverka, så att den kan behålla sin höga status och sitt stora deltagarantal.

Av STEFAN WEGNELIUS, JIMMY JOHANSSON för Regal Sportfiske | tel: 08-710 80 00 | e-post:


AKTUELLT FRÅN STM, STM-VÄNERN...
STM-Vänern: FLOPP VID HAMMARÖ!

Trollingmasters vid HAMMARÖ i Vänern blev närmast ett fiasko. Nästan häften av de tävlande åkte hem efter första tävlingsdagen. Och inte att undra på. Dåligt väder, uruselt fiske och tävlingsregler som kraftigt gynnade stora motorstarka båtar.Aspen...

I norra Vänern, där tävlingen var förlagd, finns vid denna tid på året endast färgad öring (lekfisk som är mycket svårflörtad) och fiskarter som inte räknas i tävlingen (gädda, abborre, gös mm. Se bild här intill på vår största fisk under denna tävling, en asp!). Ytterst få laxar uppehåller sig här.
För att hitta dessa var man tvungen att ge sig iväg till södra delen av VÄNERN eller allra helst till DALBOSJÖN. En sträcka på 25-40 distansminuter. Tävlingstiden per dag är 8 timmar. Att tillbringa hälften av denna tid till transporter är inte vidare roligt och är dessutom både kostsamt och miljöförstörande. Sjön gick hög under tävlingen och ingen av de mindre båtarna hade någon möjlighet att hålla den hastighet som krävdes, för att klara av dessa avstånd.

BILD TILL HÖGER: "Det är inte precis sådana här fiskar man vill ha under en laxtävling (asp 4,5 kg)."

Endast 14 team av de 90 startande fick godkända fiskar. Och de som gick bäst fiskade antingen i DALBOSJÖN eller SÖDRA VÄNERN! Team Branheim var en av de få som lyckades fånga fisk i NORRA VÄNERN, en öring på hela 7,81. Även team Bamse lyckades hitta öring och hamnade 5:a.

Sammanlagd fångst under en tävlingsdag: två små öringar!
Andra tävlingsdagen belyste än mer hur tokigt förlagd denna tävling var. De team som låg i topp kom överens med varandra att inte åka ut alls, i trygg förvissning om att ingen av de andra teamen skulle kunna köra till södra delen av sjön i det blåsiga vädret och hota deras placeringar. Och mycket riktigt, endast 2 mindre öringar fångades sammanlagt under andra tävlingsdagen!
För att Trolling Masters skall behålla sin höga status och det stora intresse som finns för denna tävling, måste det införas tävlingsområden så att alla team tävlar på någorlunda lika villkor. Och naturligtvis skall tävlingarna förläggas till platser som har bra fiske vid tävlingstillfället. Annars kommer intresset minska avsevärt och kanske kommer vi bara ha kvar ett fåtal proffsteam som tävlar. Vem är intresserad av det?

Av STEFAN WEGNELIUS för Regal Sportfiske | tel: 08-710 80 00 | e-post:

      Resultat STM Hammarö 1999
| 1. TEAM RIVAL, Göteborg. | 2. TEAM FY O BI, Danmark. | 3. TEAM SWEDE RIGGERS, Trollhättan. | 4. TEAM BRANHEIM, Stockholm. | 5. TEAM BAMSE, Säffle. | 6. TEAM BBL, Hallstahammar. | 7. TEAM TINCA, Grästorp. | 8. TEAM HALLSBERGS Gummi, Lysekil. | 9. TEAM JÄGER, Säffle. | 10. TEAM WALLSTÅL, Motala. | 11. TEAM BORGS MOTOR, Kumla. |


AKTUELLT FRÅN STM, STM-VÄNERN...
TÄVLING "PÅ GÅNG"; STM-VÄNERN...

Kommande helg avgörs nästa stora tävling i Swedish Trolling Masters. Denna gång på Vänern där det "riktiga" trollingfisket en gång startade i Sverige.
Arrangörerna räknar med massinvasion av båtar. Alla kommer att vara med, inte bara från Sverige utan även många team från Norge, Danmark, Finland, Tyskland...

Det extremt varma vädret de sista veckorna gör det litet mer svårfiskat än normalt för denna årstid. De team som är duktiga på djupriggen kommer att gynnas. Likaså teamen som vet hur man fiskar öring så här års. Detta är nästsista deltävlingen i STM -99.
Att team Fy og Bi från Danmark är storfavoriter till slutsegern råder det inget som helst tvivel om. Tar de en plats bland de fem bästa i någon av de sista tävlingarna, är de i princip oslagbara.

Årets första hösttävling återfinns en mängd tänkbara segeraspiranter
Om man bortser från överraskningar (vilket inträffar väldigt ofta) så tror vi segraren finns bland dessa team: Helga, Banjo, Borgs Motor eller möjligen något Blekinge-Skånegäng.
Vi på team Regal (Jimmy och Stefan som vanligt) åker ned ett par dagar innan tävlingen för att försöka fiska in oss ordentligt. Vi känner trycket att ta en bra placering och ta oss uppåt i prislistan (11:a just nu). Vi har bara räknat två tävlingar varför vi får tillgodoräkna oss alla poäng i denna tävling.
Vi räknar med att rapportera både från träningen och tävlingen under veckan. Kolla in saiten då och då.

STEFAN WEGNELIUS, Regal Sportfiske, tel: 08-710 80 00.


AKTUELLT FRÅN STM, ARJEPLOG-TRÄFFEN...
TEAM BERGÖÖS VINNARE I STM-ARJEPLOG -99

P.g.a. av egna semestrar och att vi ej deltog i Arjeplog-tävlingen kommer uppdateringen några dagar sent. Nu är det i alla fall klart.
Totalvinnaren MERCES med skipper Christer Öhnerud får tyvärr inte räkna sin seger i STM, eftersom han hade en icke föranmäld teammedlem i form av Hasse Thelin från Fiskeshopen med sig under dessa tävlingar (även i Karlshamn missade han 5 poäng av samma skäl och skulle faktiskt legat i topp tillsammans med FY o BI i årets STM om han hade varit litet mer förutseende...)

Nu blev Team BERGÖÖS vinnare i STM-tävlingen i Arjeplog -99 och därmed även nya på RANKING-LISTAN. Senaste topplacering var Vättern -98 med en 5:e-placering. Även 2:an TROLLKARLARNA från Stockholm tar sig in på Rankingen, med sin bästa placering hittills i STM. Kändisarna RIVAL och CAMYTI/SUZUKI klättrar uppåt där nu RIVAL ligger 3:a efter de två särklassiga teamen Fy o Bi och Helga. Ut från Listan åker Stockholms-lagen Strike och Merces.
Även i årets STM går det bra för RIVAL. Nu 2:a efter danskarna. FY o BI har greppet i alla fall eftersom de endast räknat två tävlingar. Flitigt tävlande CAMYTI (har deltagit i alla tävlingar) går upp på en tredjeplats och segrarna från Stockholm, HALLSBERGS GUMMI från Lysekil, ligger 4:a.

Team Regal fortsätter halka neråt...
Vi själva på REGAL har halkat ned till 12:e plats i årets Trolling Masters, delvis beroende på att vi inte deltagit i alla tävlingar, men också på grund av att vi misslyckades på hemmaplan. Vi har dock bara räknat två tävlingar och har stora chanser till avancemang i höstens tävlingar på Vänern och Vättern.
Konkurrensen är stenhård på dessa vatten med massor av lokala experter, så det gäller att förbereda sig mycket väl om man skall ha någon chans.
Vi kan se fram emot en mycket spännande höst. På återhörande...

STEFAN WEGNELIUS, Regal Sportfiske, tel: 08-710 80 00.


AKTUELLT FRÅN STM, LAXCUP NYNÄSHAMN...
ALLA TOPPLAG "BLANKADE" I NYNÄSHAMN

Det mycket lynniga fisket under Laxcup Stockholm gjorde att alla topplagen i Trolling Masters misslyckades totalt med ett undantag, CAMYTI/SUZUKI. Ytterst få laxar fångades under de två tävlingsdagarna (lördagen blåste inne) och en lax på dryga 8 kg gav en 5:e plats i STM. Jämför det med förra årets tävling där en 15 kg:s fisk knappt räckte till en 25:e plats!

Team SyndbybergNågra riktiga bjässar fångades i alla fall. Team Sundbybergs Sportfiske med Sandberg/Lager lyckades med den otroliga bedriften att dels under lördagen utom tävlan fånga en bjässe på 25,06 kg (SE BILD TILL VÄNSTER) och på samma fläck under sista tävlingsdagen lura en nästan lika stor på 24,24 kg. Team Hallsberg, som blev slutsegrare, fångade en lax på 19,04 och Ivan Terzi tillsammans med Alpo en tungviktare 18,8 kg (SE BILD ÖVERST PÅ NYHETS-SIDAN).
Dessa superlaxar tycks ha lite egna vanor. Det är inte ovanligt att samma personer tar flera sådana här trofefiskar. Många duktiga laxfiskare tar mångdubbelt fler laxar än dessa herrar men får aldrig någon riktigt stor. Kan det vara så att fiskesättet är avgörande för storleken på fångade fiskar, eller att de har lite andra ställen att uppehålla sig på?

Laxparfym eller Dagens kollektion?
En stilla undran. Vi låg tillsammans med 20 andra båtar inom ett litet begränsat område under söndagen och körde över samma område gång på gång. Team Keep Trying, som är mycket erfarna fiskare men inte lyckats riktigt bra i någon tävling ännu, får plötsligt påslag. Inget konstigt med det. Fisken går dock loss efter en stund. Vi andra kör över området igen utan att det händer något.
Sedan kommer Keep Trying med sina beten. Påslag igen och en medelstor lax bärgas. Vi andra kör efter utan att något händer. Efter en halvtimme kommer Keep Trying åkande, och tro det eller ej. Påslag för en tredje gång! Inget annat team får fisk i området på hela dagen. Har Keep Trying någon form av laxparfym som man hällde på betena eller är det "Dagens Kollektion" som gäller?
Man blir aldrig riktigt klok på fiske...

Nybörjare fiskade bäst av alla!
Team Hallsberg vann STM och Team Ivandraget med Ivan och Alpo kom tvåa, Camyti trea och Stockholmsgänget Keep Trying med laxparfymen fyra. Helgens segrare var egentligen Janne Persson och Charlotte Holmberg från Gävle. De hade åkt ned för att se och lära och deltog inte i själva tävlingen. Men de fiskade bäst av alla. 3 laxar: 16,5, 11,5 och 9 kilo blev resultatet för det unga trevliga paret och hade gett dem en överlägsen seger i Laxcup Stockholm!

Resultat STM Stockholm -99
1. Hallsberg 20 p.   2. Ivandraget 15 p.   3. Camyti/Suzuki 12 p.   4. Keep Trying 10 p.   5. Trollkarlarna 8 p.   6. Red 5 p.   7. Manic Fishing 5 p.   8. Sporting 5 p.   9. Skinne 5 p.  

STEFAN WEGNELIUS, Regal Sportfiske, tel: 08-710 80 00.


AKTUELLT FRÅN STM, SLUTRAPPORT FRÅN KARLSHAMNS-VECKAN...
MYCKET TRÖGT FISKE AVSLUTADES MED SUCCE

Karlshamnsveckan med 2 tävlingar, SM-finalen för -98 och Laxfestivalen, inleddes med mycket trögt fiske. Endast strölaxar fanns inne i Hanöbukten i början av veckan varför SM-finalen blev lite avslagen. Bara 14 team av totalt 73 startande lyckades fånga fisk under de två tävlingsdagarna. Att vi själva hamnade på en 12:e plats med en liten öring på 3,3 kg belyser vad jag menar.

Stortävlingen laxfestivalen höll på att bli ett riktigt fiasko. Två första tävlingsdagarna blåste inne. De blåste 10-12 m/s vilket är lite över gränsen för vad tävlingsledningen vågar släppa ut fältet i. Vi fiskade i alla fall och fick fisk bägge dagarna. Att de kom in mer och mer lax var det inget tvivel om.Karlshamn
På fredagen hade vinden lagt sig helt och förutsättningarna för en lyckad fiskedag var perfekta. 107 team startade vilket är lite färre än det brukar vara i den här tävlingen. VHF-tvånget har nog tvingat en del team att avstå från deltagande.
Nåväl, direkt under utlägget av våra beten, tog första laxen på det spö som jag höll i handen. Rullen var fortfarande frikopplad. 100 fot lina försvann direkt innan jag fattade vad det var frågan om. Med sammanlagt 350 fot lina ute gick det inte att kroka fisken ordentligt. Efter 10 minuter lossnade den i en ytruskning. Svordomarna haglade i båten. En stund senare ringer Tapsa i Team Regal 2 och berättar att Solveig just landat en lax på c:a 11 kg. Kanonbra!
Efter några timmars resultatlöst fiske kompenserades morgonens förlust rejält. Först utlösning och rullskrik på mitt översta riggspö. 5 sekunder senare samma sak på Jimmys nedersta. Dubbelhugg och glädjetjut!
Vi bordar bägge fiskarna utan problem. Inga rekordlaxar men 2 st gör att vi är med och fajtas. Det är vi säkra på.

"Hemliga gänget" skiftar (?) mest hela tiden...
På VHF-radion hör vi att det har tagits fiskar över 20 kg. Annars är det mest "hemliga gänget" som hörs. "Team A till Team B: "Vi skiftar". eller "Team C till Team A: "Vi skiftar". Jag antar att det är VHF-kanal de "skiftar", för är det något med fisket som de "skiftar", verkar det inte vara någon bra taktik. Jag har aldrig sett dessa herrar väga in någon fisk.

Team BBL:s succevecka
Fredagen blev enda tävlingsdagen pgra blåsten. Mycket stor fisk hade turligt nog gått in i fiskeområdet natten innan. Team BBL lyckades ta en +20-lax. Denna, tillsammans med segern i SM-finalen, gjorde att de steg som en raket på Rankinglistan.
Lax-Drottning och -KungDet danska gänget Team Fy og Bi blankade undet träningsdagarna innan tävlingen, men de har en otrolig förmåga att fiska bra när det gäller. Med två stora laxar och en liten öring vann de ganska komfortabelt och leder nu årets Trolling Masters överlägset. Team Rival från Göteborg knep 3:e-platsen, och har därmed redan räknat 3 deltävlingar. Det innebär att i nästa tävling de placerar sig i, får de inte full poäng. Våra egna 2 laxar räckte till en 4:e-plats i STM. Borgs Motor, som tog 5:eplatsen, ser mycket farliga ut inför kommande tävlingar.

Solveig i Regal II blev "Laxadrottning"
Det roligaste med denna tävling var nog i alla fall att Solveig i Regal II blev "Laxadrottning". Laxakung blev Janne Karlsson i Team BBL och Laxadrottning då, Regals Solveig Egedahl, Team Regal II. De belönades bl.a. med ABU:s fina Ambassadeur Guldrulle. Jättegrattis till de bägge.

STEFAN WEGNELIUS, Regal Sportfiske, tel: 08-710 80 00.


AKTUELLT FRÅN STM, SVENSKA MÄSTARNA 1998 BLEV...
TEAM BBL VANN BLÅSIGT SM I KARLSHAMN

TEAM BBL, Västerås, Janne Karlsson och Mikael Öst, kan numer titulera sig svenska mästare i trollingfiske. Och utöver äran, kunde de inkassera det fina förstapriset - en fiskeresa värd hela 20 000 kr.

Annars var det trögt fiske mest hela tiden i Karlshamn. De 75 båtar som deltog fångade inte mer än 19 fiskar, 14 laxar och fem öringar totalt under hela SM-tävlingen. För Team Regal får man väl säga att det gick godkänt med en total tolfteplats, men vi ser framemot den kommande tävlingen, Laxfestivalen, deltävling 3 i årets STM-serie.
Tävlingens största lax togs av Team BBL, 18,74 kg följd av en på 14,78 kg. Största öring ordnade Team GKL Guld, 3,60 kg tät följd av Team Regals öring på 3,34 kg.

SM-Finalen 1998           1.  BBL           2. Helga           3. JoJ

4. Arctic      5. Carlsson Kumla      6. No Fear      7. Jaffa
8. Falkens Sport      9. Kivik      10. Ryds      11. GKL Guld
12. Regal      13. Ryds BigFish      14. Broolin

STEFAN WEGNELIUS, Regal Sportfiske, tel: 08-710 80 00.


AKTUELLT FRÅN STM 1999, Regals RANKING-LISTA
DET HÅRDNAR I TÄTEN PÅ RANKINGLISTAN...

...nu krävs minst en 3:e-plats i en STM-tävling för att ta sig in bland 25 bästa teamen i Norden.

Efter STM i Hällekis skedde en del omkastningar i Rankinglistan. Framförallt gjorde team Banjo, med sin seger, ett jättekliv uppåt till 7:e-platsen. Nya team är Borgs Motor ifrån Kumla och team Tinca från Vänersborg. Det norska gänget Skinne åkte ut.Regal STM-Ranking

Flera välrenomerade lag riskerar åka ut!
Av de fem topprankade teamen var det endast team Helga som deltog i Hällekis. En 19:e plats var nog en besvikelse för dem. Segrarlaget från Simrishamn, team Backup, gjorde en riktigt usel tävling och kom först 72:a!! Team Branheim, som måste anses som ett av Stockholms absolut bästa team och flitigaste deltagare, ligger nu farligt nära att ramla bort från listan. Teamet har inte kommit bland de 5 bästa i någon tävling sedan -97.

STEFAN WEGNELIUS, Regal Sportfiske, tel: 08-710 80 00.


AKTUELLT STM 1999, Regals RANKING-LISTA
NY LEDARE PÅ RANKINGLISTAN, FY o BI

Danskarna Fy o Bi gick upp i topp på Rankinglistan efter STM i Simrishamn. Team Helga deltog inte i Simrishamn. Nästa deltävling går på Vänern. Här har de sitt hemmavatten, med stor chans att återta sin förstaplats.

Team Backup från Örebro tog i och med segern i Simrishamn sig in på en 14:e plats i Rankingen. Duktiga herrar som har alla chanser att bita sig kvar på listan. Ett nytt gäng från Stockholm, Team Strike, är också ett team man måste se upp med. Är nu rankade som 20:e team. Skall bli mycket intressant att se hur de lyckas framöver. Team Merces, också ifrån Stockholm, åkte upp ett par placeringar tack vare sin 4:e plats i Simris.

Förändringar i poängbedömmningen...
Vi har nu rensat listan från team som inte deltar i Trolling Masters. Vi har också gjort en liten förändring. Har två lag samma poäng, rankar vi det lag som fått poäng senast i tiden, först (sorry Rö-Vitt). Nya meriter anser vi vara lite mer värda än gamla. Vidare kommer vi att dra ned poängbedömningen från en tävling om det är väldigt få trollingmastersdeltagare (10 stycken eller färre). Risken är överhängande i Arjeplog i sommar.
Den 23-25 april går nästa deltävling på Vänern. Förra året hade man ett sagolikt fiske med över 600 fångade laxar och öringar. Det kommer att bli många deltagare och stenhård konkurrens om platserna. Team Helga är naturligtvis favoriter men se upp för lag som Team TMC och Team Jaffa. De är mycket duktiga på dessa vatten. Vi i Team Regal kan tyvärr inte delta utan kommer igen i Karlshamn.

STEFAN WEGNELIUS, Regal Sportfiske, tel: 08-710 80 00.


DELTäVLING I STM: SIMRISHAMNSTRÄFFEN 1999-04-10
KRAFTIG BLÅST I SIMRISHAMN MED ÖVERRASKNINGAR...

STM i Simrishamn blev en avkortad tävling p.g.a. blåsten. Endast 6 timmars fiske kunde genomföras. Ändå lyckades över hälften av de 105 deltagande teamen få fisk, vilket visar vilket fantastiskt laxfiske Simrishamn har.

Fisken högg både i ytan och ända ned till 200 fots djup. Alla fiskesätt gick hem, både ytparavaner, Dipsy Diver och djuprigg. Fisken fanns både ganska nära land och längre ut på de de traditionella fiskeplatserna.Team Merces
De lokala favoritteamen misslyckades med 2 undantag, Marin Fritid Rental Boats (tidigare "På Hugget") kom 4:a och Fiskeshopen 7:a. Vann STM gjorde Backup från Örebro med 3 fångade laxar. Det danska supergänget Fy o Bi tog andraplatsen (3 fiskar) och det nya Stockholmsgänget Strike blev 3:a. Även 4:e-platsen togs av ett Stockholmsgäng,   med Christer Öhnerud som skipper. De tog också tävlingens näststörsta lax, 13,85 kg
(SE BILD HÄR INTILL).
Överhuvudtaget lyckades teamen från Stockholm och Örebro bäst. Av de 15 bästa teamen var 5 st från Stockholm och 3 från Örebro.

Vår egen insats då...
Jodå. En sjätteplats är vi jättenöjda med, även om det svider att vi bara var 1 hekto från 4:e-platsen. Och hade man inte ändrat poängberäkningen hade vi också fått en bättre placering. Men, men, nästa gång kanske det är vi som har marginalerna på vår sida.

Lokalkännedom ej utslagsgivande...?
Man kan undra lite varför de lokala teamen inte hävdar sig bättre. De kan dessa vatten utan och innan, och borde, tycker man, utklassa de tillresta teamen, speciellt när fisket är så bra som det var. Men så enkelt är det inte. Tävlingsfiske är något helt annat än det vanliga fritidsfisket. Att sticka ut en dag när förhållandena passar en och fiska avslappnat ger ofta mycket fisk. Att under en pressad tävling med kanske helt andra väderleksförhållanden än man är van vid, ger osäkerhet. Får man inte fisk direkt kanske man flyttar sig och börjar chansa och sedan brukar det vara kört.
Segrarteamet Back Up med Lars Olsson, Peter Carlqvist och Jonas Löfgren har nu ett förträffligt utgångsläge inför fortsättningen. De är duktiga herrar som varit med länge, men inte haft några topplaceringar tidigare. Att 2:an Fy o Bi kommer att ligga bland de bästa vid årets slut är jag övertygad om. Fjolårssegrarna Helga deltog inte i Simrishamn utan gör premiär på Vänern slutet av april. Själva kan vi tyvärr inte delta där utan gör våra nästa framträdanden i Karlshamn med SM-finalen och Laxfestivalen 2:a veckan i maj.

STEFAN WEGNELIUS, Regal Sportfiske, tel: 08-710 80 00.

NYHETER | FISKE-BUTIKEN | RAPPORT STHLM | FISKE-TIPS | FISKE-TÄVLINGAR | E-POST |
 
COPYRIGHT: Regal Sportfiske. All form av kopiering förbjuden, alla rättigheter förbehållna...
 

To top of pageRegal Sportfiske. Box 27 143 01 Vårby. Besök: Hamnv. 3.
Ring oss på Telefon: 08-710 80 00. Telefax: 08-710 68 68.
Sänd e-post till Regal Sportfiske: sportfiske@regalmarin.se