Denna sida
uppdaterad:
2001-04-22

STM-Ranking


TÄVLINGAR

TÄVLINGs
AKTUELLT!

Tidigare
REFERAT
från 2000


STM-NYTT

RANKING
lista, STM

Aktuell STM
STÄLLNING

STHLMs
listan, STM

SLUT-Ställning
för år 2000

TÄVLINGS
KALENDER

Om STM


ARKIVET

REFERAT
från 1999

REFERAT
från 1998

Nyhet Butik Rapport Tips Tavling e-post

Tavlingar


TÄVLINGS-RAPPORTER från år 1998

Bild laddas...

DELTäVLING I STM: LAXCUP VÄTTERN DEN 5 NOV - 7 NOV
SUCCE-TÄVLING I GRANVIK AVSLUTAR STM 1998
STM-Logotype
Årets avslutande tävling i TROLLING MASTERS utanför Granvik på Vättern blev en succé. Bra väder, många deltagare (109 båtar) och mycket fisk med bra medelvikt på godkända laxar. Ett fantastiskt prisbord satte extra krydda på tävlingen.
{PÅ BILDEN OVAN SES STARTEN VID LÖRDAGENS AVSLUTANDE TÄVLINGSDAG}Bild laddas...

Själva fisket var lynnigt (fick vi på REGAL bittert erfara). Hittade man laxen kunde man få både dubbel- och trippelhugg. Den befann sig betydligt längre söderut än den brukar så här års. Det vanliga "Axstålsfisket" fungerade inte alls.
Danskarna "FY OCH BI" (tidigare Gök och Gokke") lyckades andra tävlingsdagen hitta ett stim lax.
{PÅ BILDEN HÄRINTILL SES DE FÅ TIPS INFÖR DAGENS FISKE}. Inom ett begränsat område tog de fem laxar med 10,5 kg som topp. Detta räckte både till slutseger och pris för största lax (största någonsin för denna tävling).
Flera andra team upplevde samma sak. Hittade man laxen blev det bingo med flera laxar i båten. Vi på Regal hittade tyvärr inte någon lax av format. 25 stycken under måttet (61 cm) + 5 storrödingar gav inga poäng i tävlingen. Aj, aj, aj.

Lite kritik till tävlingsledningen måste vi dock ge
Förra året hade Laxcup Vättern den absolut bästa resultatåtergivningen, där man kunde följa ställningen under invägningen på en jättestor väggdisplay. I år var all resultatredovisning obefintlig! Skärpning. En tävling är just en tävling. Alla som är med (speciellt de som ligger bra till) vill självklart veta hur de ligger till.


SJÄTTE DELTäVLINGEN I STM: PUKAVIKSBUKTEN DEN 20 AUG - 22 AUG
TROLLINGTäVLING PÅ DJUPET I HÄLLEVIK...

I helgen avgjordes den sjunde kvaltävlingen till SM i trollingfiske utanför det idylliska fiskeläget HäLLEVIK I PUKAVIKSBUKTEN. Denna tävling är lite speciell då nästan bara djupriggsfiske gäller (undantag "Rydarn" och "Fiskeshopen"). Man fiskar både på lax, havsöring och steelhead (Havsregnbåge).
Detta är också den enda tävlingen, tillsammans med ARJEPLOG, där alla laxartade fiskar räknas. Dessutom premieras antalet fångade fiskar mer än vikten (Mycket bra tycker vi, då det oftast är slumpen som avgör storleken på fisken som hugger).

Frisk vind första tävlingsdagen
Första tävlingsdagen bjöd på frisk vind från sydväst. Prognosen talade om ökad vind framåt eftermiddagen varför tävlingsledningen beslöt att korta av tävlingstiden med ett par timmar.
Vi på TEAM REGAL åkte ett 15-tal distansminuter sydostvart till ett litet djupområde, som såg intressant ut på sjökortet. Vi hittade omedelbart betesfisk, och efter någon timme högg den första fisken, en öring av inte alltför stor kaliber. Vi låg kvar i närområdet och två medelstora laxar tog på våra djupast fiskade beten under förmiddagen.
Innan det var dags för hemfärd (13.30) hade en liten steelhead misstagit sig och bitit på Jimmys översta flutter, en liten fisk som skulle visa sig vara mycket värdefull i slutreultatet. (Steelheaden är inte lika temperaturberoende som laxen, utan kan påträffas i olika temperaturzoner).

Hur gick det då för konkurrenterna?
Under invägningen får man alltid känslan av att alla andra har fler och större fiskar än man själv har. Man tittar ner i konkurrenternas boxar och gratulerar ärligt om man tror att man själv har mer, och avundsjukt, kanske mindre ärligt om konkurrenten har mer fisk.
Nåväl, våra fiskar räckte till en andraplats första dagen. TEAM BAMSE (Vänerfiskare) tog 3 fiskar, varav en riktigt stor lax, som gav dem ledningen. TEAM RYD tog liksom vi 4 fiskar och intog 3:e platsen (20 p = 20 gram efter oss).

Resten av tävlingen bestod mest av väntan, lång, lång väntan...
Fredagens väderprognos såg mycket, mycket dålig ut, så man tvingades tyvärr ställa in fredagens tävlingar. Väntan, lång, lång väntan... Efter många samtal med väder-tjänster i både Danmark och Sverige hade tyvärr tävlingsledningen ingen annan möjlighet än att ställa in även lördagens fiske, varför torsdagens första och enda fiske-dag fick gälla som slutresultat.
Litet snopet. Men som alla trollingfiskare vet, är detta en risk som alltid finns och det är inte alldeles ovanligt.
Vår andraplats gav oss i pris en valfri trollingresa till Åland, vilken vi naturligtvis lägger under tävlingarna där i början av juni 1999. Puh, det blir mycket tävlande under våren, med både SM-final, Laxcup Stockholm och nu Åland inom några veckor, men väldigt kul skall det bli.

Resultat vid STM HÄLLEVIK 20-22/8-1998
PLATS LAGETS NAMN
1 Team Bamse
2 Team Regal
3 Team Ryds
4 Team Camyti
5 Team Bus


FEMTE DELTäVLINGEN I STM: LAXCUP STHLM/NYNäS DEN 30 MAJ - 1 JUNI
TROLLINGTäVLINGEN NUMMER 1 I STOCKHOLM
Förra helgen (30/5 - 1/6) avgjordes trollingtävlingen nummer 1 i Stockholm. Intresset var enormt med massor av efteranmälningar just före start. Hela 96 båtar startade vilket är nytt rekord för tävlingen. Hasse Skoglund med anhang gjorde ett jättejobb som fick ihop tävlingsarrangemanget på ett så föredömligt sätt. Ordnade båtplatser, bilplatser och trailerplatser, bra och uppskattad prisutdelning och mycket folk. Vädret var dessutom bra.

Första dagens trängsel
Vi bestämde oss för att köra i ett område som vi ett par dagar tidigare tagit 2 laxar på en bit från ÖJA. Sydostlig svag vind. Betesfisken fanns där och första fisken bet på efter ett par timmar. En imponerande öring på 1,6 kg! Någon timme senare kraftigt hugg på en av djupriggarna. Sprattel några sekunder, sedan dött. Förargligt.
Fortsatte en stund till i samma område utan resultat. Drog oss sedan mot ÖJAS sydspets som egentligen är det hetaste området men också där 90% av alla båtar ligger och kör. Gav oss in i smeten och såg fisk drillas i andra båtar. Trångt, trångt och inte vidare roligt. Kunskaper i sjöregler är det si och så med hos en del. Stannade i området dagen ut. Ingen mera känning.
Ringde REGAL II och frågade hur det gick. Det enda vi fick höra i telefonen var ett gällt skrik: Dubbelhugg!! sedan klick. Klockan var över 18.00 och man skulle vara ihamn senast 19.30. Skulle de hinna att drilla fiskarna och sedan köra in till Nynäs i tid. Jodå. Det gick bra. Två jättefina laxar på 14,1 och 14 kg gjorde att Tapsa och Solveig (se bild härintill) var med i toppen. Härligt...
Ledde efter första dagen gjorde TEAM FISHBUSTERS som dessutom tog tävlingens största fisk på 24,3 kg. Deras utrustning var minst sagt undermålig. Laxen fick lyftas in i bröstfenorna (bara det en bedrift) eftersom deras håv max klarade av en gädda av medelstort format. Tilläggas bör att de dessutom fick bensinstopp sista dagen och fick bärgas hem. Hade inte Niklas Tulin från TRUMMANS SPORTFISKE varit så snabb ut att hämta dem hade de drivit upp på klipporna. Ankare saknades! Vilka sjömän?!

Andra dagen glömmer vi helst..
Vi ville inte köra vid ÖJAS sydspets p.g.a. trängseln fastän vi visste att de flesta laxarna gick där. Vi tog istället en jätterutt österut utanför UTÖ. Ingen betesfisk. Ingen lax. Vinden hade vänt och med den hade småfisken flyttat sig. Denna dag var det överlag mer svårfiskat med betydligt färre landade laxar än första dagen. Dessutom var det blåsigt och mycket besvärligt för de minsta båtarna.

Lugnare väder under den tredje avslutande dagen
Tredje dagen rådde lugnare väder med en svag sydostan. Vi trodde att gårdagens blåst hade drivit in ny lax på våra gamla ställen och började på samma sätt som första dagen. Alla andra båtar låg vid ÖJAS sydspets och trängdes (fantastiskt), så vi var helt solo där vi låg. Det var lite tunt med betesfisk.
Vi drog oss längre västerut allt eftersom ostvinden ökade. »Strömmingsbollarna» blev allt tätare och vid 13-tiden drar på en fisk på ena djupriggen. Skrik i rullen och vi är säkra på att det är en lax. En stunds drillning gör oss konfunderade. Varför gör fisken inte några rusningar? Det kändes att den var hyfsat stor. När den närmar sig båten ser vi varför. En stor öring! Viss besvikelse.
Men vi ändrade oss snabbt. Det här var nog tävlingens största öring. Kul...
Vi kör över området igen. Och inte oväntat. Det yttersta ytspöet skakar till. Utlösaren lossnar. Några sekunders väntan. Sedan börjar knarren med sitt ettriga, men härliga ljud. Storlax! 45 minuters intensiv kamp där vi flera gånger trodde att laxen var färdig för håvning men gjorde nya rusningar. Slutet dock gott och fisken vägde c:a 16kg där ute.
Kontakt med REGAL II som lyckats med bedriften att kroka en lax mitt i »smeten» på c:a 14 kg. Vinstchans totalt.

I hamn. Snack och spekulationer...
TEAM RÖVITT från Åbro har tydligen gått kanonbra sista dagen plus att FISHBUSTERS stora ledning från de två första dagarna tycks hålla, gör att REGAL II hamnar på tredje plats. REGAL I:s stora öring vinner denna klass övelägset. Laxen räcker till en placering bland de 25 totalt.
De övriga butikerna fiskar bra överlag. TEAM TRUMMAN I med Niklas Tulin blir 4:a och TRUMMAN II (Trumstedt/Engström) slutar på 30:e plats. BERRAS I (Mård/Westberg) blir bästa Berra-gäng med en 14:e-plats. BERRAS Norr placerarde sig på 36:e plats medan BERRAS II blir diskade p,g.a. för sent inlämnad bricka. TEAM RC/FISKARNAS »blankar» och blir oplacerade.

Resultat vid LAXCUP STHLM/NYNäS (Laxklassen) 30/5-1/6-1998
PLATSTEAMANTAL FISKARVIKT

1.Fishbustes3 st47,05 kg
2.Rö-Vitt4 st45,61
3.Regal II3 st43,89
4.Trumman I3 st41,80
5.Nynäsguide I4 st39,91


ANDRA DELTäVLINGEN I STM: KINNEKULLETRäFFEN 24-26 APRIL
ÖVER 700 LAXAR TOGS UNDER TRE DAGAR!
Togs det inte så många laxar i första deltävlingen i STM i SIMRISHAMN togs det desto fler i andra på Vänern (KINNEKULLETRäFFEN), som avgjordes den 24-26 april. De c:a 70 teamen tog upp över 700 laxar de tre tävlingsdagarna. Nytt rekord för Vänern.
Att fjolårstvåan sammanlagt i STM, BIG CATCH, tog hem slutsegern var inte oväntat. Detta är deras hemmavatten som dom kan utan och innan. Dessutom är de mycket duktiga fiskare. Kanske Sveriges bästa?

En ny, något förbryllande regel infördes
En något förbryllande regel under Kinneviksträffen infördes: De team som hade tre deltagare fick ta upp nio(!) fiskar och välja ut de sex största till invägningen. De team som bara hade två deltagare fick endast ta upp sex fiskar och vackert väga in dom utan urval!
De är ju till fördel redan att vara ett tremannalag. Skall man dessutom spä på med denna rent ut sagt orättvisa regel blir det ju ännu mer till fördel för tremannalagen (BIG CATCH t.ex, är tre-mannalag). Man kan ju stilla undra hur många deltagare de som hittade på detta hade i sina team? Den totala prislistan + den sammanlagda ställningen i STM redovisar vi inom kort. Åter en hälsning till Svenne AnderssonTidningen Sportfiske: Samtliga på 15-bästalistan är lokala fiskare. Är det verkligen så här du ville ha det?

Resultat vid STM KINNEKULLETRäFFEN 24-26/4-1998
PLATS LAGETS NAMN, HEMORT VIKT ANTAL POÄNG
1 Big Catch, Motala 99,8 kg 17 st 20 poäng
2 Banjo, Götene 78,4 kg 14 st 15 poäng
3 Helga, Tibro 76,4 kg 16 st 12 poäng
4 Timab, Tibro 70,3 kg 16 st 10 poäng
5 TMC, Götene 68,3 kg 17 st 8 poäng


FöRSTA DELTäVLINGEN I STM: SIMRISHAMN 4-5 APRIL
BESVÄRLIGT både för ARRANGöRER & TÄVLANDE...
Första deltävlingen i STM -98 blev besvärligt både för arrangörer och de tävlande. Vädret så här års är mycket lynnigt vilket skulle visa sig under tävlingen. Efter ett fantastiskt laxfiske veckorna innan tävlingen med mängder av fisk över 10 kg, kom ett oväder in över södra Sverige lagom till tävlingsstarten. De c:a 60 tävlande teamen fick vackert stå på kajen första tävlingsdagen på grund av det hårda vädret. På söndagen släppte dock arrangörerna ut båtarna. Sjön gick fortfarande hög och fisket blev chansartat. Fisken hade skingrats och de flesta teamen kom tomhänta hem.

»Hemmalagen» dominerade tävlingen totalt
Endast 17 team lyckades lura upp en lax eller öring, där de lokala tävlande dominerade fullständigt. Av de 15 som kvalade in till finalen var hela 12(!) lokala fiskare. Bäst lyckades FISKESHOPEN i Karlshamn (de var också en av favoriterna) som bordade 3 stycken laxar.
Fisken som innan tävlingen endast tagit på djuprigg, tog även närmare ytan, berättar tävlingsarrangör Lars Hafvre. Efter tävlingen har fisket blivit bättre igen och det goda fisket kommer att fortgå flera veckor än, innan fisken drar vidare längre in i Hanöbukten eller norrut till sina lekälvar. Simrishamn kommer att upptäckas av allt fler trollingfiskare både under de tidiga vårfisket och sommarfisket på stora djup i augusti.

Resultat vid STM SIMRISHAMN 4-5/4-1998
PLATS LAGETS NAMN, HEMORT VIKT ANTAL POÄNG
1 Fiskeshopen, Karlshamn 27,1 kg 3 st 20 poäng
2 Sepot, Bromölla 18,3 kg 2 st 15 poäng
3 Fishing Friends, Bengtsfors 14,2 kg 1 st störst 12 poäng
4 Fy o Bi, Danmark 13,4 kg 2 st 10 poäng
5 Rival, Göteborg 10,7 kg 2 st 8 poäng


To top of pageRegal Sportfiske. Box 27, 143 01 Vårby. Besök: Hamnv. 3.
Tel: 08-710 80 00. Fax: 08-710 68 68.
e-post till
REGALWEB sportfiske@regalmarin.se