Nyheter Web-Shop Rapport-STHLM Fiske-Tips Tävling


Uppdaterad:
2007-02-01

 
Startsida Dummies

Dummies lektion 1

Dummies lektion 2

Dummies lektion 3

Dummies lektion 4

Trollingskolan


Planerboardfiske

Planerboarden med sin mast är det ultimata trollingredskapet för ytnära trolling på stora vatten. Dyrare och svårare att hantera än den smidiga sidoparavanen, men planern kan dra tyngre laster och få betena längre ut från båten. Med planer kan man även dra djupparavaner av den största sorten utan större svårighet.

Redskapet består av flera delar. En planer (ofta kallad pulka), lina, mast och linutlösare. Meningen är att planern ska sträcka en planerlina ut åt sidan från båten och på linan apterar man sedan sina beten via linutlösare. Planern behöver inte tas in under fisket när man byter beten. Man släpper ut betet i kölvattnet så långt ut man vill ha, kopplar på en linutlösare och hakar linutlösaren på planerlinan. Utlösaren glider utåt på planerlinan tills man låser rullen. Sedan gör man likadant med nästa spö och nästa och nästa tills man täckt upp sträckan mellan planern och båten med det antal beten man vill. Tre beten är vanligt men det går att ha upp till 5-6 beten per sida. När man sedan vill ta upp ett bete för kontroll eller byte, vevar man bara in linutlösaren till båten, häktar loss utlösaren från planerlinan och vevar hem betet. Har man fått napp på någon av spöna längre ut så det blir en lucka, fyller man bara på inifrån. Linutlösaren som blev kvar på planerlinan efter nappet kan hänga kvar. Man plockar fram en ny till nästa spö som ska tacklas. Nappar det bra gäller det att ha linutlösare så det räcker, så att man slipper hala in planern bara för att alla utlösarna ligger ute.

Planern
Planerns uppgift är att sträcka planerlinan mellan mast och planer. En bra planer har god dragkraft och orkar då bära mycket lina. När planerlinan börjar hänga och fastna i sjön har man nått gränsen för vad planern orkar med. Man kan mäta upp planerns dragkraft med en bit snöre och en fjädervåg. Värden på 3 kilo är acceptabelt, 5 är riktigt bra men börjar dragkraften närma sig 8-9 kilo får man problem med hållfastheten på prylarna. Är inte dragkraften bra kanske du behöver justera din planer. Här finns en beskrivning hur det går till: Stora trollingskolan del 4.

Mast
Mastens uppgift är att hålla planerlinan högt, men det betyder inte att masten automatiskt blir bättre ju högre den är. En hög mast pendlar mera i vågor än en kort och det ger planern en ryckig gång. Lagom är bäst även när det gäller master. Master är ofta tvådelade, antigen via en skarv eller att den är teleskopisk. Två saker är viktiga när det gäller skarven. Den får inte glappa. Då slits den fort och helst ska skarven gå att ta isär utan verktyg. Innehåller den lösa delar tappar man något förr eller senare. Ha delar i reserv.

Fånglina
Man når inte planerlinan under fisket utan hjälpmedel. Till det har man en speciell lina med vilken man kan dra ner planerlinan, vi kan väl kalla den för ”fånglina”. Man tillverkar fånglinan själv av en rostfri karbinhake och en lina som känns bra i handen, exempelvis flagglina. Karbinhaken hakas på planerlinan och den andra änden av fånglinan fäster man i båten, där den är lätt att nå. Längden på fånglinan ska vara så kort som det går utan att den blir spänd.

Linutlösare
Till planern används mindre linutlösare än de man har till djupriggen, samt att den har någon form av hake som man kan fästa på planerlinan. Kraven på linutlösaren är fyra:


1. Utlösningsmotståndet ska vara rätt för det fiske man bedriver. Utlösaren får inte lösa ut i onödan. Det finns flera olika modeller. Välj rätt styrka för ditt fiske.
2. Det andra kravet är att den ska vara lätt att haka på planerlinan, och med lätt menas att man ska kunna göra det med en hand.
3. Det tredje kravet är att det inte får finnas någonting på utlösaren som en lina kan fastna i eftersom fiskelinor rör sig runt och på linutlösarna när det blåser.
4. Det fjärde kravet gäller när linutlösaren blir hängande på planerlinan efter napp. Då får den inte trassla in sig i andra utlösare, fiskelinor eller sno sig runt planerlinan. Sitter hake och linutlösare ihop med ett snöre ska snöret vara stelt och ganska kort. Då trasslar det inte.

Lägga ut
Har man gott om folk i båten kan en styra och resten lägga ut, men är man bara två krävs lite planering. Ratten på en trollingbåt är naturligtvis justerad, så att den inte vrider sig om man släpper den. Om det inte är gjort är det hög tid att justera friktionsskruven nu. Den bästa kursen vid utläggning är medvind eller möjligen sidvind. Prova vilken din båt håller kursen bäst i utan förare.

Att lägga ut planern är inte svårt egentligen, bara att tuffa framåt i trollingfart och släppa ut planerlina under lite press. Det man dock ska tänka på är hur långt de ska. Det är inte bättre ju längre ut planern är. Det är definitivt inte bra att släppa ut planern så långt att planerlinan ständigt fastnar i sjön. Det rycker bara sönder fiske och prylar. Planerlinan skall vara sträckt, annars har man släppt ut planern för långt.

När redskapet är ute är det dags att börja lägga ut beten. Man släpper ut betet bakom båten på det avstånd man vill ha, oftast 30-50 m. Sedan sätter man en linutlösare på linan och ställer spöet i sin hållare. Därefter drar man ner planerlinan med hjälp av fånglinan. Sedan är det bara att haka linutlösaren på planerlinan och låta den sakta glida ut av sig själv. Kör man i sidvind kan det vara svårt att få ut lovartsidans linutlösare. Dra ner planerlinan i vattnet så löser det sig.

Det första betet man lägger ut får inte släppas ända ut till planern. Utlösaren ska ha minst 3 meter kvar att glida ut på. Annars glider linan i utlösaren när det nappar och kan brinna av . Sedan är det bara att fylla på med flera spön och beten med lagom luckor. Det är ingen jättebra idé att samla flera beten långt ut på planerlinan. Sprid betena. Den närmaste kan vara så nära som bara några meter från båten.

Tapani Filppula 2004

 

 

COPYRIGHT: Regal Sportfiske. All form av kopiering förbjuden, alla rättigheter förbehållna...
NYHETER  |  WEB-SHOP  |  RAPPORT-STHLM  |  FISKE-TIPS  |  TÄVLING  |
Regal Sportfiske  -  Hamnvägen 3  -  143 30 Vårby (Stockholm)
Telefon: 08 - 710 80 00  -  Telefax: 08 - 710 68 68  -  E-post: sportfiske@regalmarin.se