L
Nyheter Web-Shop Rapport-STHLM Fiske-Tips Tävling


Uppdaterad:
2007-02-01

 
Startsida Dummies

Dummies lektion 1

Dummies lektion 2

Dummies lektion 3

Dummies lektion 4_1

Dummies lektion 5

Trollingskolan

 

Vinschen
En bekväm vinschanordning gör fisket roligare. Vinschenheten har två funktioner. En slirbroms med vilken man kan släppa ner sänket kontrollerat och en vev för hissning. Vid sänkning är det viktigt att slirbromsen är någorlunda jämn och inte hugger. Visst underhåll behövs med rengöring och smörjning.

Veven kan sitta antingen i sidan eller ovanpå om spolen är av liggande typ. Den liggande typen är lite mera skrymmande, men lösningen medger att man byter hand under hissningen. Höjden av bekvämlighet är en elektrisk djuprigg , men då sätter motorn gränsen för hur tunga vikter man kan hänga på till skillnad från den manuella där din styrka sätter gränsen. En stark motor kostar och frågan är om de allra billigaste med relativt svaga motorer över huvudtaget fyller någon funktion. Med dem kan man inte fiska särskilt djupt och det är vid djupfiske man uppskattar elmotorn. Ska man lägga pengar på en elrigg ska man köpa en som inte kommer att bli en begränsning. Annars är det nog klokare med en manuell rigg.

Fäste
En svirvlande platta till djupriggen är ett bra tillbehör. Vid transport är det lätt att svänga in bommen. Flera alternativa vinklar är också bra att kunna ställa in. Vissa vill ha bommen rätt ut. Andra föredrar att vinkla bommen lite bakåt beroende på hur vajern hamnar i förhållande till propellern.

Räknare
Ett räkneverk är en självklarhet på djupriggar och standarden är skala i fot. Räknarens noggrannhet beror på hur mycket vajer man har på spolen. Man ska kolla upp hur väl räkneverket stämmer mot verklig vajerlängd. Fel på några fot av hundra spelar ingen större roll men har man två riggar är det viktigt att räkneverken på båda riggarna visar lika .

Montering
Om man gör en enkel beräkning på de krafter som djupriggsfästet utsätts för inser man att det krävs en gedigen montering. Bommen är en hävstång. Vi antar att den är en meter lång. Riggens fästpunkter i båten spänner cirka 10 centimeter i avstånd mellan bultarna, en tiondel av bommens längd. Med ett sänke på 8 kilo gör hävstångseffekten att belastningen på bultarna är 10 gånger sänkets vikt, det vill säga 80 kilo. När båten rullar utsätts fästet för chocker som är flera gånger mer än normal belastning. Genomgående bult av den dimension som fabrikanten rekommenderar, vanligen 6-8 mm, och mycket stora brickor på undersidan, så att muttern inte äter sig igenom plasten, är vad som behövs.

El-riggar behöver ett eluttag och ledning till uttaget. Uttaget skall man inte placera på skarndäck med anslutningen uppåt. Känns kanske bekvämt men vatten samlas i uttaget som så småningom dunstar, men det gör inte saltet som blir kvar. Salt leder ström och en kortslutning är bara en tidsfråga såvida inte kontakterna ärgat sönder först. Placera uttaget inombords, helst under skarndäck med uttaget neråt så håller kontakten länge. Ström till uttaget ska dras med grov ledning. Riggen drar mycket ström, runt 10 ampere. 2,5 kvadratmillimeters ledning räcker oftast men är ledningen längre än 3 meter kanske man ska gå upp till 4 kvadrat.


På tal om ström förresten. Behöver man bekymra sig om ifall batteriet dras ur när man kör el-djupriggar?

En snabb beräkning: 2 riggar á 10 ampere körs totalt 5 minuter per timme. Det ger en genomsnittlig ström på 1,66 ampere (20/12=1,66). Under ett 8 timmars trollingpass blir det 13,28 amperetimmar. Det är ungefär 50 % mera än vad ett ekolod förbrukar på samma tid. Inte mycket att bekymra sig om ifall man har ständig laddning.

Tillbehör
Innan djupriggen är klar för bruk behöver den kompletteras med några tillbehör som oftast inte medföljer.

Spöhållare kan man montera antingen på själva riggen eller i båten. Vilket man väljer är en smaksak eller en fråga om plats. Planera för 3 st till varje rigg , även om du just nu bara skulle montera 2. Spötopparna skall hamna så att linorna sprids i sidled . Linorna får inte skära vattenytan i samma spår. Välj spöhållare av rörtyp. De är enklast och fungerar bra.

Linutlösare behöver man minst ett per spö plus ett par stycken i reserv. Välj stora utlösare avsedda för just djupriggar och inget annat. De kostar en slant men håller i regel flera säsonger. Den nedersta utlösaren fäster man enklast direkt i sänkets ögla med cirka 40-60 cm lina. Linan är viktig. Den gör att spölinan sträcks vid napp och förhindrar att linan brinner av i linutlösaren. De andra spöna du tacklar på samma rigg kallas för ”stackers”, och deras utlösare fästs på vajern med en speciell så kallad ”stackerbom”. Även de här utlösarna har en lina på 40-60 cm till bommen.

Extra
vajerlås ska du alltid ha med, ifall du skulle bli tvungen att kapa bort en skada på vajern. Ett extra lod är också bra att ha med.

Tapani Filppula 2004  

tiilbaka till föregående sida..

COPYRIGHT: Regal Sportfiske. All form av kopiering förbjuden, alla rättigheter förbehållna...
NYHETER  |  WEB-SHOP  |  RAPPORT-STHLM  |  FISKE-TIPS  |  TÄVLING  |
Regal Sportfiske  -  Hamnvägen 3  -  143 30 Vårby (Stockholm)
Telefon: 08 - 710 80 00  -  Telefax: 08 - 710 68 68  -  E-post: sportfiske@regalmarin.se