L
Nyheter Web-Shop Rapport-STHLM Fiske-Tips Tävling


Uppdaterad:
2007-02-01

 
Startsida Dummies

Dummies lektion 1

Dummies lektion 2

Dummies lektion 3

Dummies lektion 5

Trollingskolan


Djupriggar, grunder

Det finns enkla och billiga medel att fiska djupt med, till exempel djupparavaner och olika sänken, men inget slår en rejäl djuprigg i snabbhet och flexibilitet. Det går snabbt och smidigt att få ner betena till det djup man vill, och fiskedjupet är lätt att ändra. Dessutom är de riktigt stora djupen åtkomliga bara med djuprigg. De största paravanerna klarar som mest 25 meter. Hur djupt du kommer med riggen är bara en fråga om hur tunga sänken du kan ha.

Djupriggen består av ett tungt sänke på flera kilo och en vinschanordning. Idén är att sänket ska hänga i sin vajer djupt under båten och ta med sig dina trollingbeten ner i djupet. Betena kopplas till djupriggsvajern med hjälp av linutlösare. När fisken hugger släpper fiskelinan från linutlösaren och fisken kan drillas.

Sänke
Vi inleder längst ner vid sänket, för det är egentligen där man börjar när man ska välja djuprigg. Vikten på sänket avgör hur djupt det går att fiska. Ju djupare man släpper ner sänket desto större blir den mängd vajer som skär igenom vattnet. Vattnets bromsande kraft gör att vajern börjar luta och sänket går grundare på grund av lutningen. Om vajern lutar för mycket så hamnar inte sänket på det djup som räkneverket visar. Dessutom ökar risken för att vajrarna trasslar ihop ifall du har två riggar. Vid djuptrolling är den vanligaste trollingfarten 2 knop. Man trollar sällan snabbare just på grund av vattenmotståndet som lyfter sänkena. Vid 2 knops trollinghastighet kan man trolla ner till cirka 25 meters djup med ett 5 kilossänke, med 7 kilos ner till cirka 35-40 meter. Sänken på blott 2-3 kilo lämpar sig för trolling ner till ca 15 meter.

Vajer
En bra vajer sparar pengar. Går vajern av tappar du sänket, alla tillbehören och även linutlösare. Tillsammans kostar ett tappat sänke och tillbehören mera än en ny vajer så det är klokt att inte snåla med vajerns kvalitet. Det finns bara ett vettigt val, den bästa och den starkaste vajern. Även om den är lite grövre och har lite större vattenmotstånd så ska man ta den. Om någon ens tänkt tanken att använda någonting annat än vajer så gör inte det. Mängden vajer på spolen är också en ekonomisk fråga. Köpa för kort vajer är att låta snålheten bedra visheten. Behöver man kapa några meter, vilket händer förr eller senare, kanske inte vajern räcker till och man får kassera allt. Spola på 50-100 % mer vajer än du kommer att behöva som mest. Då har du råd att kapa bort skador.

Tips: I kraftig sjögång är det bra att ta upp djupriggarna för koll ganska ofta. Stackerbommen kan nöta av vajern när båten rullar mycket. När du lägger ut betena på nytt hamnar inte stackerbommen på samma ställe på vajern och slitaget på vajern sprids ut.

Block
Nästa länk i kedjan är vajerblocket. Vajern löper igenom blocket och en viktig egenskap är att vajern inte ska kunna hamna bredvid hjulet. Det är väldigt irriterande att ständigt fixa till en vajer som hamnar fel. Dessutom förstör man ofta vajern på det sämsta stället mitt på, där man inte gärna kapar.

Bommen
Djupriggens bom finns för att man ska få vajern tillräckligt långt från båten. Vid sidvind kan avdriften vara stor, och läsidans vajer lutar mot båten. Det finns risk att vajern skaver i båten, eller ännu värre fastnar i propellern.

En vajer i propellern är allvarligt. Du kan bli liggande där du är. Problemet ökar med ökat fiskedjup och förvärras av för lätta sänken. Bommen ska vara så lång att den håller vajern på säkert avstånd från propellern vid största fiskedjup och vid hård sidvind. Generellt kan man alltså säga att ju djupare man fiskar desto längre bom behöver man. De allra kortaste bommarna runt halvmetern börjar bli vanskliga vid trollingdjup runt 20 meter och djupare. Längre bommar är i regel teleskopiska. Blir en sådan böjd blir det svårt att skjuta ihop den. Tänk på det om du tänker hänga på mera vikt än fabrikanten rekommenderar.

Med en lång bom följer ett litet problem. Man når inte vajern från båten. Två olika lösningar förekommer. På Scotty och Big Jon lyfter man upp bommen så att man når vajern. Andra fabrikat har en lina med vilken man drar vajern åt sig. Båda fungerar och har sina anhängare. Mest en smaksak och vad man vant sig vid. forts....

till sidan 2

 

 

COPYRIGHT: Regal Sportfiske. All form av kopiering förbjuden, alla rättigheter förbehållna...
NYHETER  |  WEB-SHOP  |  RAPPORT-STHLM  |  FISKE-TIPS  |  TÄVLING  |
Regal Sportfiske  -  Hamnvägen 3  -  143 30 Vårby (Stockholm)
Telefon: 08 - 710 80 00  -  Telefax: 08 - 710 68 68  -  E-post: sportfiske@regalmarin.se