Nyheter Web-Shop Rapport-STHLM Fiske-Tips Tävling


Uppdaterad:
2007-02-01

 
Startsida Dummies

Dummies lektion 1

Dummies lektion 2

Dummies lektion 4

Dummies lektion 5

Trollingskolan


Laxtrolling

Till laxtrolling i Östersjön väljer man nästan uteslutande skedar. I Vänern och Vättern fungerar både skedar och wobblers. I princip kan man trolla lax med samma beten som man trollar öring, men fisket går bättre om man väljer speciella laxbeten, och det är vad jag tänker visa här.

Skedarna som används är i regel så kallade flutters. Tunna skedar gjorda enbart för trolling. Som startpaket för Östersjön skulle jag föreslå Nothern King Mag och Ismo Mag, två skedar som fungerar bra och är lätta att få tag i. Jag törs påstå att fler behöver man egentligen inte bara man har färger så det räcker av båda. Här gäller samma principer som för öringbeten. Man ska inte förakta fantasifulla färger. De är ofta de bästa. Ett bra sortiment består av både färggranna skedar och naturtrogna skedar.

Vid laxtrolling trollar man uteslutande över djupt vatten . Det är nästan en regel att laxen sällan hugger där det är mindre än 30 meter vatten under kölen.

Till skillnad mot öringen så är laxen mera förutsägbar i sitt val av omgivning, men å andra sidan så är omgivningen ofantligt mycket större utomskärs där laxen vistas. Öring kan uppträda på typiska laxplatser men knappast tvärt om. Laxen finner man inte inomskärs. Vi söker alltså laxen bäst utomskärs , en skaplig bit utanför kusten och över djupt vatten. Trollingtekniken är den som beskrevs i inledningen, fem spön varav två på sidoparavaner, två med djupparavan och den sista nära ytan rakt bakom båten.

Då tacklar vi på .
Knyt på en trollingsked och montera ett sänke på cirka 10-20 gram en spölängd framför betet. Släpp ut betet ungefär 50 meter och koppla sedan på sidoparavanen. Låt paravanen dra ut cirka 30 meter och lås sedan rullen. Nu ska paravanen lägga sig ungefär 45 grader ut åt sidan. Justera spöhållaren så att spöet står med toppen högt så att spöet kan ta upp de ryck som paravanen gör.

Nu ställer du in slirbromsen. Den får inte ställas för hårt, men tillräckligt hårt för att kroka fisken lätt när det nappar. Är bromsen för hårt ställd får du problem att få loss spöet ur hållaren när laxen rusar. Dessutom kan lite mindre fiskar simma åt fel håll. Vad man vill är att fisken vänder efter nappet och rusar bakåt. Orkar inte fisken dra ut linan svänger den och simmar i sidled istället och i värsta fall rätt in i de andra linorna du har ute. Lagom bromskraft är mellan 1-1,5 kilo. Mät upp med fjädervåg, ganska snart lär man sig att känna med bara handen när det är lagom.

Tackla en sidoparavan på andra sidan också men ta gärna ett annat bete eller bara en annan färg. Dina sidoparavanspön fiskar nu av de 3-4 översta metrarna av vattnet. De följande spöna ska fiska av varsin våning till . Knyt på en 33 grams Kuusamoparavan och ett bete till den med en spölängd lina emellan (tafs). Släpp ut bete och paravan ungefär 50 meter. Den kommer att simma på cirka 5 meters djup och attrahera fiskar mellan 5 och 8 meter. Fiskar jagar och spanar nämligen uppåt. Därför fiskar ett bete bäst på de fiskar som simmar djupare än betet. Det här spöet placerar du i spöhållaren så att spötoppen pekar åt sidan så du får lite spridning mot nästa bete vi lägger ut. Nästa spö tacklar du med en 70 grams Kuusamoparavan och lägger ut på samma sätt som den förra men på båtens andra sida. Den här paravanen fiskar mellan 7 och 10 meter. Det femte spöet tacklar du med bete och lite bly precis som sidoparavanerna och den ska läggas 50 meter rakt bakom båten, som man säger ”på flatlina”. Nu har du 3 beten nära ytan, en på 5 meters djup och en på 7 meters djup. En bra starttackling för ytligt gående lax i början av säsongen under maj och juni.

Trollingfarten
Ok, allt är ute men det är inte klart ännu. Vi har det viktigaste kvar. Vi måste ha en viss uppfattning om hur fort vi trollar. Ett bete är en bra referens . Knyt på ett bete, en av samma sort och fabrikat som du redan har lagt ut och ha den som referens på en bit lina bara några meter från båten, där du ser den väl (polariserande solglas hjälper). Öka farten gradvis tills draget spinner. Minska sedan bara så mycket att draget slutar spinna. Finjustera sedan in en fart där skeden mest lunkar på med ett rytmiskt vickande som avbryts av att skeden tumlar runt en gång med 5-10 sekunders mellanrum. Ju bättre du lyckas hålla ”rätt” fart desto större chanser har du att få fisk. Har du en GPS att mäta farten med behöver du inte titta på referensbetet i hela tiden. När du hittat ”rätt” fart genom att studera draget kan du istället kolla på GPS:en. För den som är intresserad av siffror skulle jag rekommendera en trollingfart mellan 2,3-2,6 knop för trolling efter Östersjölax om våren.

Sökning
Nu är du redo för att börja söka fisk. Den första gallringen av fiskeplatser gör man med hjälp av sjökortet genom att utesluta vissa områden. Grundområden där djupet är mindre än 20 meter kan du skippa. Uteslut också områden där bottendjupet är konstant. Det som återstår är kuperad botten, och det är här man börjar såvida man inte har någon färsk information som säger annat.

Kör på vatten där djupet är mellan 30-60 m, men där det finns grundare vatten i närheten. Det kan handla om grundområden och rev och det är branterna mot djupt vatten som brukar vara säkrast. Finner du sedan stim av betesfisk i ett sådant område är det värt att jobba lite extra på det. Nappar det inte så kom tillbaka om en timme eller så. Skulle du få färsk information om var det finns fisk så glöm allt vad regler heter. Styr båten dit oavsett om platsen är ”rätt” eller inte.


Och så slutligen… nappet!
Vad har du att vänta dig när laxen biter på? Först hör man bara ett kort knarrande från rullen, sedan en liten paus medan linbukten sträckts. När laxen får direktkontakt med rullen har den redan vänt och är på väg åt motsatt håll allt vad tygen håller. Det är i det här läget som kroken ska sätta sig. Den ska dras bakåt in i mungipan men du behöver inte göra något. Det sköter sig bäst själv om bromsen är rätt ställd. Rullen skriker och det är lätt att få panik. Men ta det lugnt. Håll bara spöet tills laxen stannar. Det gör den förr eller senare. Du har väl lina så det räcker? Sedan är det bara att börja jobba. Ta in lina när det går och ge lina när laxen vill ha. Den med bäst kondition och bästa nerver vinner.

Tapani ”Tapsa” Filppula 2004


 
COPYRIGHT: Regal Sportfiske. All form av kopiering förbjuden, alla rättigheter förbehållna...
NYHETER  |  WEB-SHOP  |  RAPPORT-STHLM  |  FISKE-TIPS  |  TÄVLING  |
Regal Sportfiske  -  Hamnvägen 3  -  143 30 Vårby (Stockholm)
Telefon: 08 - 710 80 00  -  Telefax: 08 - 710 68 68  -  E-post: sportfiske@regalmarin.se