Nyheter Web-Shop Rapport-STHLM Fiske-Tips Tävling


Uppdaterad:
2007-02-01

 
Startsida Dummies

Dummies lektion 1

Dummies lektion 3

Dummies lektion 4

Dummies lektion 5

Trollingskolan


Öringtrolling

Havsöringen brukar fångas både på wobbler och skedar . Du kan använda de flesta skedar som du brukar spinnfiska öring med. Wobbler är dock det populäraste betet att trolla med. De flesta fungerar, bara storleken är någorlunda rimlig och att den inte har för stor dyksked.

Om du ska köpa wobblers, så rekommenderar jag att du börjar med några stycken Bomber 14A och 15A i olika färger, om inte din handlare har bättre lokala tips. Förakta inte de fantasifulla starka färgerna. De fungerar vanligtvis mycket bra, men välj också någon naturtrogen färg.

I vatten där det förekommer strömming kan stora wobblers vara bra, till exempel Bomber 16A, och det är väl det största du ska bjuda havsöringen på. I stora skärgårdsfjärdar har inte öringen några bestämda regler för var den finns. Den finns där maten finns . Öringen kan vistas nära land på bara knädjupt vatten. Den kan också patrullera stranden lite längre ut vid 3- meterskurvan, och den kan också vistas i det öppna vattnet mitt ute i fjärden. Öringen är alltså en typisk opportunist som beter sig som det passar bäst. En god regel när man söker öringen är att söka den på fjärdens lovartsida . Läsidan är i regel alltid sämre. Sedan är bara frågan om man ska trolla nära land eller en bit ut. Men oavsett var du trollar i fjärden så kan du utgå ifrån att man oftast finner öringen i de tre översta metrarna av vattnet. Att börja med ytligt fiskade beten är sällan fel under den kalla årstiden när öringfisket brukar vara på topp.

I skärgårdsfjärdar kan man inte trolla med lika stora ekipage som utomskärs och det behövs inte heller. Trollar man med sidoparavaner så släpper man inte ut dem lika långt från båten som utomskärs och man behöver inte ha lika långa släp. Man kan trolla lite kompaktare, och det gör det hela mycket lättare i mindre vatten med båttrafik.

Trollar man nära land är det ofta fullt tillräckligt med två eller tre spön på ”flatlina” bakom båten, dvs inga paravaner. Det går fort att rensa sjögräs och skräp från betena, och man behöver inte ta ut svängarna när man ska vända eller bara följa en knixig djupkurva nära land.

Öringen är i regel ganska aktiv och patrullerar av stora sträckor regelbundet. Därför kan man stöta på den nästan var som helst, men vissa ställen är säkrare än andra. Stränder med branta stup på tiotals meter hyser ofta strömming och där finns också öringen. Strandavsnitt och områden med storsten i vattnet är riktiga magneter och ju större område desto bättre. De grundflak som är bäst för öring håller ett djup mellan 2-3 meter. Oftastär det bara att söka och följ regeln att alltid satsa på lovartstränder först.

När man ger sig ut i fjärden efter öring som simmar fritt kan det vara en bra idé med lite mera bredd och lägga ut två sidoparavaner. Även ute på fjärden ska man hålla sig till lovarthalvan av vattnet eller åtminstone där det finns sjögång. Undvik blankvatten . Trolla av områden runt öar och grund både nära och en bit ut. Även lite planlös körning ”mitt ute i ingenting” på djupt vatten kan periodvis ge mycket fisk.

I början nämnde jag att öring tas på både på skedar och wobbler. Det stämmer för det mesta men inte varje dag. När öringsäsongen är på topp är vattnet ofta kallt, och det påverkar fiskens humör. Min erfarenhet är att om vattentemperaturen är över 5 grader får man fler öringar på sked, och är den under 5 grader får man bäst på wobbler. Ingen hundraprocentig regel men ett tips att ha i minnet när temperaturen ändras från vecka till vecka.

Variera
När man trollar med skedar, får man inte köra så fort att skedarna spinner. Annars finns inga strikta regler. Med wobbler är det än friare. De kan ju inte spinna och farten kan varieras ännu mer. Det finns tillfällen då wobblers ger fisk vid 4 knop, och det finns tillfällen då man fiskar bäst vid 1,5 knop.

Händer inget, så prova friskt för. En annan trollinghastighet kan ändra en död dag till huggsexa. Släplinelängden är också viktig.. Om fisket är trögt kan man prova lite extremavarianter som extremt långa släp på 50-60 meter eller extremt korta släp på bara några meter. Det händer att fisken följer båten bara på några meters avstånd och lägger man ett bete i virvlarna alldeles bakom motorn, kan det hända roliga saker.


Nappet
Vad händer när öringen nappar och varför sliter den sig så ofta? Öringen är fenomenal på att skaka sig loss . Den är inte som laxen som satsar på brutal styrka och drar sönder grejorna. Ett typiskt öringhugg börjar med att fisken redan är uppe i ytan och försöker skaka loss draget, när man märker att det är napp. Det knarrar till och sedan är det tomt. Bara en virvel finns kvar i ytan.

Inte alltför stora men riktigt vassa krokar brukar fungera bäst, och en enda krok krokar ofta bättre än flera. Det gäller att kroken driver in i hugget, annars skakar sig öringen loss. Efter första nappet på en ny wobbler kan man se var öringen hugger. Det sitter tandmärken mitt över ryggen, och det är här kroken ska sitta, mitt under buken på wobblern.

På skedar kan man inte ha kroken mitt på, och då får man förlita sig på att den enda kroken bak driver in utifrån. Då gäller det att kroken verkligen är vass. Det här gäller speciellt större beten, som öringen brukar ta mitt över ryggen. Mindre beten är ofta lättare att kroka med, eftersom fisken slukar hela betet i hugget.

Öringens huggbeteende påverkas av temperaturen. När vattentempen är bra för öringen, ca 5-8 grader, är den aktiv och aggressiv. Då tar den gärna en sväng och attackerar våldsamt från sidan med ett bett över ryggen. När vattnet är väldigt kallt, runt 2-3 grader, är krutet i attackerna borta och öringen följer oftast bara efter och biter bakifrån. Nappet är försiktigt, ofta bara en stöt och öringen krokar inte sig själv lika lätt. Beroende på vattentemperaturen kan man alltså nå olika resultat med olika krokuppsättningar .

Tapani Filppula 2004

 
COPYRIGHT: Regal Sportfiske. All form av kopiering förbjuden, alla rättigheter förbehållna...
NYHETER  |  WEB-SHOP  |  RAPPORT-STHLM  |  FISKE-TIPS  |  TÄVLING  |
Regal Sportfiske  -  Hamnvägen 3  -  143 30 Vårby (Stockholm)
Telefon: 08 - 710 80 00  -  Telefax: 08 - 710 68 68  -  E-post: sportfiske@regalmarin.se