Nyheter Web-Shop Rapport-STHLM Fiske-Tips Tävling


Uppdaterad:
2007-02-01

 
Startsida Dummies

Trolling for Dummies 2

Trolling for Dummies 3

Trolling for Dummies 4

Trolling for Dummies 5

Trollingskolan


tillbaka till sid 1

Tillbehör
Spöhållare
behöver du minst 5 st av. Upplägget är att 3 av spöna kommer ha sina linor rakt bakom båten, och 2 st bestyckas med sidoparavan. Spöhållarna som håller spön med sidoparavaner placeras förslagsvis lite längre fram i båten. De tre andra hållarna placerar du längre bak i båten.

Som spöhållare skulle jag rekommendera modeller som är ställbara åt alla håll. Beroende på vad man har för redskap på spöet, så behöver man ställa in hållaren i olika vinklar. Till sidoparavaner vill man ställa spöet nästan lodrätt så spöet kan ta upp rycken från sidoparavanen. När man drar en djupparavan vill man ställa spöet med toppen lågt och rätt ut från båten. Ofta växlar man mellan sidoparavan och djupparavan och då är det en fördel med ställbara hållare.

Håven får vi inte glömma, för det är håv som gäller för laxfiskar. Egentligen är ingen håv för stor bara den får plats i båten, så var inte blyg om du ska köpa håv. Laxar över en meters längd är inget ovanligt, snarare är det en regel när det gäller vårvandrarfisket och då gäller det att ha en rejäl håv.

Har man svårt med plats i båten behöver man inte skaffa en håv med världens största ingång. Det är inte det viktigaste. Det viktigaste är att garnet är djupt nog så att fisken glider in helt och hållet.

En ständig fråga är om fisken ska håvas framifrån eller bakifrån ? Ingetdera om fisken är kortare än kringlan, då lyfter man bara rätt upp. Större fisk kräver annan teknik och med större menas att fisken är längre än kringlan och då behöver man ta huvudet eller stjärten först. Själv föredrar jag att håva stor fisk framifrån, men det beror mest på att jag trollar med skedar. Risken med håvning framifrån är att krokar kan fastna i garnet innan fisken går i. Med skedar är det inget problem. Den enda kroken är i fiskens mun. Wobblerfiske med flera trekrokar är en risk och därför föredrar en del att håva dessa fiskar bakifrån.

Linlängder
När man lägger ut betena bör man ha kontroll över hur långt betena är bakom båten. Rullar med räkneverk är överkurs för oss just nu, men det finns billigare medel. Med multirullar är det enkelt, varje slag på linspridaren motsvarar X meter lina. Mät upp dina rullar. Med haspelrullar är det lite knepigare. Här kan man dra ut linan med spöpendlingar och räkna. Man kan också mäta tid om farten är konstant. Det finns lösa räknare att skruva på spöet också, om du föredrar det.

Var kreativ. Hitta på en metod som passar dig. Huvudsaken är att du bryr dig om längden, inte hur du håller koll på den. Hur långt du skall släppa ut betena kan man diskutera länge.

Följande är dock det vanligaste släplängderna: Vid ytligt laxfiske brukar man ha relativt långa släp. 40-60 m är längder som de flesta väljer. Vid öringtrolling varierar det mera. Ibland fiskar man bra med 10 m och ibland med 40 m, åtminstone inomskärs.

Sidoparavan
Spön med sidoparavaner lägger man i regel ut först, och till dem väljer du dina kraftigaste spön för sidoparavanerna är tunga att dra. Släpp ut betet ca 30 meter i kölvattnet och haka sedan på sidoparavanen, den bakre säkerhetshaken först och linklämman sedan. Lägg ut sidoparavanen och släpp ut den under lite press så den skär ut i sida.

Att få ut paravanen ca 20-30 meter från båten räcker gott. Det finns ingen anledning att överdriva avståndet om du inte täcker upp luckan till båten med ytterligare sidoparavaner emellan. När fisken hugger löser linklämman ut. Nu löper sidoparavanen fritt på linan , så att den inte tappas bort men hindrar ändå inte din drillning särskilt mycket.

Djupparavaner
Du behöver flera olika djupparavaner för olika djup. Principen med djupparavanen är att dess sked fungerar som ett höjdroder, som får den att dyka och ta med sig betet. Hur djupt den dyker beror mest på dykskedens storlek och hur mycket lina du matat ut. Vikten spelar ingen större roll för djupgåendet. Den håller bara paravanen på rätt köl.Med en djupparavan kan man komma ganska djupt med enkla medel. Den häftigaste i gemet är en Dipsy Diver . Den går ned så djupt som 25 m, men en sådan behöver du knappast skaffa dig med en gång.

Det du först och främst behöver är en uppsättning som täcker spannet från 5 till 10 meters djup. Då skulle jag för enkelhetens skull rekommendera att du skaffar Kuusamoparavaner i vikterna 33, 70 och 90 gram. Det är ett bra startpaket och köp gärna en extra av 33-grammaren för den är gångbarast. I paravanens bakända knyter du på en tafs, en bit lina av minst samma dimension som sitter på rullen. Längden väljer du till en spölängd och sedan knyter du på ditt bete. Nu kan du lägga ut paravanen men se bara till att fjäderringen som löper i bygeln ligger i vinkeln.Släpp ut paravanen kontrollerat med lite bromsning. Den får inte falla fritt. Då blir det trassel. Ungefär 50 meter är lagom. Då går 33-grammaren på 5 meters djup, 70-grammaren på 7 meter och 90-grammaren på 10 meter. Du kan lägga ut en paravan till, men eftersom båda hamnar rätt nära varandra bakom båten, är det en bra idé att välja en annan storlek på paravan.

Jag ska nämna också att djupparavanerna drar du direkt från båten i var sin spöhållare. Du kan inte låta en sidoparavan dra dem. Det orkar den inte med.


Nu är det dags för det femte spöet . Det brukar man lägga ytligt i båtens kölvatten på samma avstånd från båten som de andra, lämpligen 40-50 m. Eventuellt kan det vara bra att förtynga betet med några gram bly, så att det inte går alldeles i ytan. Blyet monterar man cirka en spölängd framför betet.

Välj ett sänke som är lätt att montera, utan att linan behöver kapas. Spiralbly är ett förslag, ett päronsänke med linklämma ett annat. Spiralsänket böjer du till bananform så den inte roterar och tvinnar linan. Väljer du någon annan typ av sänke så kontrollera att den inte självroterar.

Nu när alla betena är utlagda är det dags för själva fisket. Hur detta går till och vilka beten man väljer finns i respektive kapitel om öringtrolling och laxtrolling.

Tapani Filppula 2004

tillbaka till sid 1

 
COPYRIGHT: Regal Sportfiske. All form av kopiering förbjuden, alla rättigheter förbehållna...
NYHETER  |  WEB-SHOP  |  RAPPORT-STHLM  |  FISKE-TIPS  |  TÄVLING  |
Regal Sportfiske  -  Hamnvägen 3  -  143 30 Vårby (Stockholm)
Telefon: 08 - 710 80 00  -  Telefax: 08 - 710 68 68  -  E-post: sportfiske@regalmarin.se